FloraHolland


Kort verslag FPC snij-Orchidee 2 december 2008

FLORAHOLLAND (24 december 2008) -
Kort verslag FPC snij-Orchidee 2 december 2008

Op 2 december kwam de FPC snij-Orchidee bijeen. Voorafgaand aan deze vergadering werd een bezoek gebracht aan OZ-Export. Na een rondleiding heeft de FPC gesproken met de inkoper en de verkoper Italië van OZ-Export.

Tijdens de FPC-vergadering is met Dirk Jansen (vestiging Aalsmeer) en Peter van Nieuwkoop (vestiging Naaldwijk) stilgestaan bij het veilen. De aanleiding hiervoor is de verhuizing van de productgroep snij-Orchidee op vestiging Aalsmeer naar de nieuwe klok 8. Men is van mening dat het proces goed is verlopen. Op basis van de gegeven informatie signaleert de FPC geen opvallende problemen, anders dan een incidenteel verschil in veiltijd op dagbasis.

De FPC heeft aanvullende informatie gevraagd over het verloop van het veilen op de vestigingen Naaldwijk en Aalsmeer in de afgelopen weken. De veiltijden van beide vestigingen hebben elkaar de laatste weken regelmatig overlapt. Er zijn nog wel zorgen over de veiltijd op vestiging Naaldwijk tijdens het voorjaar. De reden daarvoor is dat productgroepen die in deze periode op dezelfde klok eerder worden geveild, kunnen pieken qua aanvoer.

Na de toelichting door Dirk Jansen en Peter van Nieuwkoop die verantwoordelijk zijn voor het veilschama op respectievelijk vestiging Aalsmeer en vestiging Naaldwijk, werd de gezamenlijke aanpak van de exportvestigingen duidelijk voor de FPC.

In de afgelopen periode was er sprake van verschillende communicatielijnen over het onderwerp veilschema's Cymbidium. Dit zorgt voor onduidelijkheid. De FPC wil hier doorpakken om te streven naar één dialoog vanuit alle aanvoerders. De FPC verzoekt om de bijeenkomst ten aanzien van het veilen op vestiging Naaldwijk voor alle aanvoerders van snij-Orchidee te organiseren. Hierdoor ontvangen de aanvoerders van alle vestigingen dezelfde informatie over de veilschema's.

Ook de vensterdoos is tijdens de FPC-vergadering aan de orde gekomen. De vensterdoos is dit seizoen verkrijgbaar op alle vestigingen van FloraHolland. Met name het veilen van gemengde partijen verloopt hierbij naar tevredenheid. Deze pilot wordt in week 26 van 2009 geëvalueerd.

Redenen om te werken met de vensterdoos, zijn het verkleinen van de verkoopeenheid, waardoor Cymbidium toegankelijker wordt voor een bredere kopersdoelgroep en het verbeteren van de presentatie. Helaas komt het in de praktijk nog vaak voor, dat takken beschadigen doordat in de dozen met de huidige belading teveel wordt gegraaid.

De volgende vergadering van de FPC snij-Orchidee vindt plaats op 17 februari 2009.