EU verhoogt vangstquota 2009 voor schol, tong en kabeljauw

24/12/2008 11:04

Stichting WNM

Nieuwlande, 24 december 2008

Groeiende visstand bewijst duurzame aanpak Nederlandse vissers

NIEUWLANDE - De hogere vangstquota voor schol, tong en kabeljauw tonen aan dat de Nederlandse visserijvloot op een duurzame manier kan vissen en dat de visstanden in de Noordzee weer aan het stijgen zijn. Daarom zouden de platvissen en kabeljauw niet langer op de rode lijst van de Viswijzer moeten staan, maar moet er een onafhankelijk vislabel komen voor consumenten, waar ook de overheid en de visserijsector bij betrokken worden.

Dat stelt de Stichting Wetenschappelijk Natuur en Milieubeleid (SWNM) naar aanleiding van de nieuwe vangstquota voor 2009, die de EU-ministers in Brussel hebben afgesproken. Volgens die afspraken mogen Nederlandse vissers volgend jaar 9 procent meer tong en 13 procent meer schol vangen in de Noordzee. Het quotum voor kabeljauw is zelfs met 30 procent verhoogd. Als vissers hun quotum niet halen, mogen ze langer op zee blijven.

De nieuwe quota bevestigen volgens de SWNM dat het veel beter gaat met de visstand dan milieuorganisaties het publiek willen doen geloven. De reacties van milieuorganisaties als het Wereld Natuur Fonds op de nieuwe visserijquota voor 2009 zijn zelfs voorzichtig positief. ,,De visstanden stijgen elk jaar en de Noordzee is een voorbeeld voor alle andere wereldzeeën. We mogen trots zijn op onze vissers", stelt penningmester J. Post van de stichting. Volgens hem worden deze vissoorten juist met de vaak als negatief bestempelde boomkor bevist, maar blijkt deze manier van vissen toch duurzaam te kunnen zijn. De vloot van boomkorvissers is het afgelopen jaar opnieuw met 24 schepen afgenomen. In twintig jaar tijd is driekwart van het aantal schepen verdwenen. Post: ,,Deze sector heeft de afgelopen jaren enorme offers moeten brengen, terwijl de visstanden stijgen. De Noordzee zit vol met vis, terwijl de beschermde gebieden nog niet zijn ingesteld. Daar kan het dus niet aan liggen."

Het steekt de stichting dat tong, schol en kabeljauw nog steeds op de rode lijst staan van de Viswijzer, die Stichting De Noordzee samenstelt. Volgens Post houden wetenschappers grote veiligheidsmarges aan en moeten visstanden jaren achtereen een stijging laten zien voordat de soort naar de groene lijst verhuist. Ook worden verstorende activiteiten als de bouw van windmolenparken of vervuild rivierwater dat de kraamkamers binnenstroomt ten onrechte op het conto van de vissers geschreven. Fosfaatvrije wasmiddelen spelen daar bijvoorbeeld een schadelijke rol in. ,,Wij hopen dat het publiek rond de kerstdagen de offers van de vissers respecteert en deze vis wel koopt", aldus Post.