Rechtbank Zwolle-Lelystad


Twee jaar cel voor ongeval Rembrandtlaan

Zwolle-Lelystad, 24 december 2008 - De meervoudige strafkamer van de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft een 23-jarige man veroordeeld voor het veroorzaken van een ongeval op de Rembrandtlaan. Hem is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en vier jaar ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd.

Ernstig ongeval
De man, die geen rijbewijs had, had op 14 januari 2007 in de gemeente Zwolle een ernstig ongeval veroorzaakt. Hierbij kwam een passagier om het leven en raakte een andere inzittende zwaar gewond. De man raakte zelf zwaar gewond aan zijn been.

Het ongeval vond enkele meters buiten de 30-kilometerzone op de Rembrandtlaan plaats. Volgens de zwaargewonde passagier haalde de man tijdens de roekloze rit snelheden tot 180 kilometer per uur. De rechtbank heeft vastgesteld dat de man ter plaatse van het ongeval de aldaar geldende maximum snelheid van 50 kilometer in ieder geval in ruime mate heeft overschreden. De auto kwam uiteindelijk door een boom tot stilstand. De man verkeerde onder invloed van alcohol.

De verdachte gaf tijdens de zitting aan zich niets meer van het ongeval te herinneren.

Eis OM
De officier van justitie had tegen de bestuurder een onvoorwaardelijke celstraf van twee jaar en vier jaar ontzegging van de rijbevoegdheid geëist.

Overwegingen rechtbank
De rechtbank heeft in de straf rekening gehouden met het roekeloze rijgedrag van de verdachte. De verdachte heeft bewust de levens van de inzittenden op onverantwoordelijke wijze in gevaar gebracht. Daarnaast speelde mee, dat de verdachte onder invloed van alcohol was. De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat door zijn toedoen één van de inzittende is overleden en de directe familie daarmee heeft geconfronteerd met een onherstelbaar verlies. Dat een tweede inzittende zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen en daar dagelijks nog mee wordt geconfronteerd, heeft de rechtbank ook meegewogen.

In het voordeel van de verdachte heeft de rechtbank ermee rekening gehouden dat het lang heeft geduurd voordat de strafzaak door de officier van justitie was aangebracht en verdachte daardoor lang in onzekerheid heeft moeten verkeren over de afloop daarvan. Ook heeft de rechtbank meegewogen dat de man zelf ook psychische en lichamelijke gevolgen van zijn rijgedrag heeft ondervonden.

Schadevergoeding
Naast de celstraf en de rijontzegging moet de verdachte, als voorschot op de schadevergoeding, een bedrag van EUR 5.000, - aan de tweede inzittende betalen. Deze vergoeding van immateriële schade is toegekend omdat de man, door de toedracht van het ongeluk, zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen.

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 24 december 2008 Naar boven