TenneT


Voortgang aansluitbeleid

24-12-2008 De energiesector is sterk in ontwikkeling. De afgelopen twee jaar heeft een groot aantal partijen zich bij TenneT gemeld voor aansluiting van nieuwe elektriciteitscentrales op het Nederlandse 380 kV-net. Daarnaast zijn er steeds meer nieuwe kleinschalige initiatieven in de regio, zoals warmtekrachtkoppeling (WKK), windmolenparken en biomestvergisters.

Al deze producenten samen vragen, direct of indirect, meer capaciteit van het landelijke transportnet dan momenteel beschikbaar. Daarbij zijn vooral in het noorden van Nederland, het Westland en Zuid-Holland structurele oplossingen nodig. Naast de netuitbreidingen, die vanwege procedures vaak langer duren, wordt gewerkt aan snelle en tijdelijke oplossingen. Hiervoor werkt TenneT intensief samen met betrokken instanties, zoals het ministerie van Economische Zaken, de Energiekamer en regionale netbeheerders en belangenorganisaties van marktpartijen.

Stand van zaken aansluitbeleid

Recent is in het Westland het systeem van congestiemanagement van start gegaan, waardoor met inzet van een marktmechanisme, bij 'files' op het net ruimte ontstaat op het bestaande net. Tegelijkertijd wordt ook internsief gewerkt aan andere oplossingen in het land, waardoor er meer mogelijkheden ontstaan voor partijen die een aansluiting willen.

Over de voortgang rondom het aansluiten van partijen op het net heeft TenneT op 15 december 2008 een brief gestuurd aan het ministerie van Economische Zaken. In de brief geeft TenneT aan dat er urgentie is om aan marktpartijen duidelijkheid te verschaffen over de aansluitmogelijkheden en transportcapaciteit op het landelijke net. Tevens heeft de minister van EZ aan de Tweede Kamer een brief gestuurd en is afgesproken om in januari 2009 nader over dit thema te overleggen.

Downloads

Brief 15 december 2008 (pdf 1,93 Mb)
Kamerbrief van EZ (december 2008) (pdf 21,96 Kb)