Gemeente Hoogeveen

24-12-2008

Hoogeveen kiest duidelijke lijn voor alle gemeentelijke accommodaties

Hoogeveen telt meer dan honderd gemeentelijke accommodaties, dat wil zeggen scholen, buurt- en dorpshuizen en sportgebouwen.

Voor elke accommodatie brengt de gemeente in 2009 de noodzaak tot en de mogelijkheden voor samenvoeging in beeld. In welke volgorde en op welke manier, dat staat nu opgetekend in het concept Integraal accommodatiebeleid. De gemeente biedt iedereen de gelegenheid inspraak te hebben op dit concept beleidsstuk.

Waarom accommodatiebeleid?
De gemeente ziet een toenemende behoefte in de samenleving om scholen, buurthuizen en sportzalen onder één dak te huisvesten. Voorbeelden daarvan zijn de huidige brede school Zuiderbreedte in Zuid en het geplande multifunctionele centrum in Krakeel. Daarnaast zijn er grote verschillen op het gebied van functies, beheer, onderhoud, nieuwbouw, vrijwilligersondersteuning en financiële exploitatie als het om buurt- en dorpshuizen gaat. Die twee zaken zijn de aanleiding voor nieuw accommodatiebeleid.

Samenvoeging of samenwerking
Welke voorzieningen komen in aanmerking voor samenvoeging? Dat is afhankelijk van veel factoren, zoals draagvlak, financiën, mogelijkheden voor samenvoeging met niet-gemeentelijke voorzieningen, enzovoort. In 2009 wordt gestart met een onderzoek naar elke accommodatie, in samenwerking met de betreffende partners. De uitkomst kan zijn samen onder één dak in de toekomst of een betere samenwerking.

De gemeente begint in vier gebieden de mogelijkheden voor samenvoeging in kaart te brengen. Voor deze vier gebieden is de druk het hoogst, wat noodzakelijke aanpassingen of vervanging betreft. Het gaat om de wijken Centrum-Oost, Wolfsbos, Centrum West en het dorp Tiendeveen.

Basisvoorzieningen
"Wijk- en dorpshuizen, peuterspeelzalen, scholen, gymzalen, al die gebouwen, ze zijn stuk voor stuk hartstikke belangrijk voor ons allemaal," zegt wethouder Betty Poutsma. "Het zijn basisvoorzieningen waar de gemeente graag goed voor wil zorgen. Want ze betekenen veel voor de leefbaarheid in de buurt. Wat we nu doen is kijken hoe we slimmer kunnen samenwerken. Met deze nota en straks de uitwerking per gebouw in de hand, hoeven we niet meer voor elk individueel geval te besluiten. Zo weten alle betrokkenen zich gelijk behandeld voortaan."

Vrijwilligers
Behalve voor gebouwen, is er ook aandacht van de gemeente voor vrijwilligersbeleid voor buurtwerk. Dit voorjaar komt de gemeente met een plan hoe vrijwilligers ondersteund kunnen worden bij het dagelijks beheer en groot onderhoud van de buurt- en dorpshuizen.

Inspraak
De inspraakperiode voor de conceptnota is van 5 januari tot 16 februari 2009. De gemeente gaat in die periode zelf contact zoeken met de verenigingen van de dorps- en buurthuizen, de sportverenigingen en de onderwijsinstellingen. Die betrokkenen hebben al meegedacht over de tekst die er nu ligt. Na de inspraakperiode worden eventuele aanpassingen gemaakt, waarna het accommodatiebeleid door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

Afzender: College van B&W

* Concept nota Integraal accommodatiebeleid

* Bijlagen bij nota

* Informatie aan de gemeenteraad over de nota