Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Oldenzaal sterk op het gebied van economie

gepubliceerd op : 24-12-2008
In vergelijking met de regio, provincie en de rest van Nederland heeft Oldenzaal vanaf 2000 erg goed gepresteerd op economisch gebied. Ondernemers hebben belangstelling voor Oldenzaal als vestigingsplaats en het aantal arbeidsplaatsen is met 29% gestegen. Dat is bovengemiddeld, ook op landelijk niveau.

De grote belangstelling van ondernemers om zich in Oldenzaal te vestigen wijst er op dat Oldenzaal een goed vestigingsklimaat heeft. In de periode van 2000-2007 is het aantal arbeidsplaatsen met 29% toegenomen tot 19.350. In vergelijking met de buurgemeenten, Twente, de provincie Overijssel en Nederland is dit bovengemiddeld. Ook het aantal vestigingen is in Oldenzaal in de periode 2000-2007 sterk gestegen met 25%. Oldenzaal heeft dus een goede uitgangspositie voor bedrijven.
Door tijdig in te spelen op ontwikkelingen moet de goede positie worden behouden en versterkt. Daarbij moet de nadruk liggen op kwaliteit en duurzaamheid. Eind 2008 is de nota `Economie, duurzaamheid en kwaliteit, gemeente Oldenzaal' opgesteld. Daaruit blijkt dat de gemeente zich moet richten op het creëren van optimale randvoorwaarden die het voor bedrijven aantrekkelijk maken zich in Oldenzaal te vestigen en zich in ruimtelijke zin te kunnen ontplooien. Dit moet ervoor zorgen dat zij zich blijvend binnen de Oldenzaalse setting thuis voelen.

Speerpunten zijn het tijdig beschikbaar hebben van bedrijfsterrein, goede bereikbaarheid, goede dienstverlening waaronder snelle en goede informatie, vereenvoudiging van regelgeving en het ontwikkelen van een digitaal loket. Bedrijven kijken bij vestiging ook naar de omgeving. Het is belangrijk dat de gemeente aandacht schenkt aan de aantrekkelijkheid op het gebied van het woon- en leefklimaat en het versterken daarvan. Het project Masterplan Binnenstad is daarvoor een goede impuls.