Gemeente Zederik


Wonen, welzijn en zorg

Verzekering voor vrijwilligers

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geeft aan dat gemeenten vrijwilligers moeten ondersteunen. De gemeente Zederik vindt dit erg belangrijk. Op 27 november hebben wij dan ook besloten in te gaan op het verzekeringsaanbod van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Dit betekent dat de gemeente Zederik vanaf 1 januari 2009 een verzekering afsluit voor alle mensen binnen onze gemeente die vrijwilligerswerk doen.

De verzekering bestaat uit twee polissen: de BasisPolis en de PlusPolis. De BasisPolis zorgt voor een ongevallen-, persoonlijke eigendommen- en aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers. De PlusPolis regelt een aansprakelijkheids- en
verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen en een bestuurdersaansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering voor vrijwilligers.

De polissen dragen er zorg voor dat iedere vrijwilliger in de gemeente is verzekerd zonder dat de gemeente actief de vrijwilligers moet registreren. Daarbij zijn vrijwilligers verzekerd:


* ongeacht leeftijd;

* ook bij eenmalige activiteiten;

* geen minimum aantal uren;

* ook bij kerkelijk werk en buurtactiviteiten.

Uitgesloten zijn vrijwillige brandweermensen en vrijwillige politiemedewerkers; deze kennen speciale rechtspositieregelingen. Daarnaast worden mantelzorgers en stagiaires in het kader van maatschappelijke stage voor scholieren niet als vrijwilligers beschouwd.


* Voor meer informatie over de verzekering kunt u kijken op www.vngverzekeringen.nl. Mocht u nog vragen hebben over de verzekering, dan kunt u contact opnemen met Thea van der Wal, tel. (0183) 35 65 50 of t.vanderwal@zederik.nl.