ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV neemt afstand van brief andere bonden

Onlangs besloot het kabinet opnieuw voor onbepaalde tijd tot uitstel van verdere liberalisering van de postmarkt. Een van de redenen hiervoor is twijfel bij het kabinet of de arbeidsvoorwaarden van de bezorgers bij de nieuwe postbedrijven wel voldoende geregeld zijn. Hierover is verleden week overleg gevoerd tussen alle vakbonden, postbedrijven, staatssecretaris Heemskerk en minister Donner. Naar aanleiding daarvan hebben de vier andere betrokken bonden het kabinet door middel van een brief beschuldigd van `onbehoorlijk bestuur'. Daarnaast wordt door deze bonden ook in de media steeds harder geroepen dat de postmarkt per 1 april 2009 volledig open moet. ABVAKABO FNV doet hier niet aan mee en heeft een eigen brief gestuurd.

ABVAKABO FNV is en blijft tegen liberalisering van de postmarkt. Maar dat neemt niet weg dat in Europa is besloten dat de markt uiterlijk 1 januari 2011 volledig opengesteld moet zijn. Hoe gaat ABVAKABO FNV hier nu mee om?
Wij hebben dit najaar als enige vakbond de cao voor de nieuwe postbedrijven niet ondertekend. De belangrijkste reden hiervoor is dat die cao nog geen concrete afspraak bevat over het omzetten van `stukloon' naar normale arbeidsovereenkomsten. Zonder zo'n afspraak over een `ingroeimodel' wordt er immers nog steeds geen eind gemaakt aan concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Daarnaast wilden wij eerst van het kabinet weten of men na volledige liberalisering in wil grijpen, als werkgevers hun afspraken over de arbeidsvoorwaarden niet nakomen. Daarom hebben wij aan het kabinet twee voorwaarden gesteld aan het openstellen van de markt:

1) zorg dat er een ingroeimodel ligt vóór de datum van liberalisering (in plaats van erna)

2) kom met een `stok achter de deur', waarmee arbeidsovereenkomsten worden opgelegd als werkgevers hun afspraken niet nakomen.

Het kabinet heeft dus nog altijd niet definitief besloten, maar lijkt wel in te willen gaan op de voorwaarden van ABVAKABO FNV. Daarmee wordt het alsnog mogelijk de afspraken over het invoeren van de cao van de nieuwe postbedrijven steviger te maken. Een kabinet dat zich hiervoor inzet beschuldigen van `onbehoorlijk bestuur' snappen wij niet. In plaats daarvan: grijp je kans om tot betere voorwaarden voor liberalisering te komen! ABVAKABO FNV heeft dan ook een eigen brief gestuurd aan het kabinet, waarin wij ons standpunt duidelijk maken.

Kortom: de liberalisering tegenhouden is niet meer mogelijk. Sterker nog: het is beter de markt in 2009 open te stellen mèt de door ons gestelde voorwaarden, in plaats van 2011 zonder die voorwaarden. Want in dat laatste geval blijft er zowel tot als na 2011 volop concurrentie op arbeidsvoorwaarden. ABVAKABO FNV blijft zich dus sterk maken voor zo goed mogelijke voorwaarden vooraf.