Politie Utrecht

Persberichten stad Utrecht, 12.30 uur

Utrecht, 24-12-2008

Gewapende overval

UTRECHT Op dinsdag 23 december vond een gewapende overval plaats op een winkel gelegen in het winkelcentrum De Klop aan de Andesdreef.

Tegen 18.00 uur kwamen meerdere mannen gewapend met vermoedelijk een vuurwapen de winkel binnen. De mannen bedreigden het winkelpersoneel en eisten geld. Onder deze dreiging wist men een geldbedrag buit te maken. De mannen verlieten de winkel en zij liepen via de Yavaridreef naar de achterzijde van de winkel en daarna de Victoria Regiadreef op. Van daar ontbreekt tot nu toe ieder spoor. Het signalement van één van de overvallers luidt: een man met een fors postuur, ongeveer 1.75 m., gekleed in een donker joggingpak en hij droeg zwarte sportschoenen. Van de andere mannen is verder weinig bekend.

De politie onderzoekt de overval en vraagt mogelijke getuige(n) kontakt op te nemen via het telefoonnummer 0900-8844. Wilt u anoniem blijven? Bel dan uw informatie door naar Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000.

Man aangehouden voor diefstal/heling

UTRECHT Een 22-jarige man uit Nijmegen is dinsdag 23 december aangehouden op verdenking van diefstal/heling van een damesfiets.

De politiemeldkamer kreeg omstreeks 19.20 uur een telefoontje van een 24-jarige Utrechter die de Nijmegenaar over de Voorstraat zag fietsen op een vrijwel nieuwe damesfiets. Hij vertrouwde dit niet en belde via 112 de politie. Politiemensen gingen vervolgens naar de Voorstraat en troffen de man met de fiets aan. Na controle van de fiets bleek dat deze op 9 december in Utrecht was gestolen en dat hiervan aangifte was gedaan. De man werd samen met de fiets meegenomen naar het bureau. De eigenares van de fiets wordt benaderd voor de teruggave.

De Nijmegenaar was ook in het bezit van een ov-jaarkaart waarvan de herkomst nader wordt onderzocht. De man ontkende de fiets te hebben gestolen. Hij verklaarde de fiets van een vriend geleend te hebben. De Nijmegenaar staat te boek als veelpleger en is inverzekering gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet.

Mannen aangehouden voor geweldpleging

UTRECHT Een 30-jarige man uit Nijkerk, een 34-jarige man uit Vianen, een 29-jarige man uit Nieuwegein en een 28-jarige man uit Driebergen-Rijsenburg zijn dinsdag 23 december aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging in een horecagelegenheid gelegen aan de Mariaplaats.

Gewaarschuwde politiemensen gingen omstreeks 23.20 uur ter plaatse en volgens de melder zouden de vier nu moeten lopen over het Jaarbeursplein. Op de hoek Croeselaan/Mineurslaan worden de vier getraceerd en aangesproken. Daar zag een van de mannen kans iets weg te gooien in een afvalcontainer. Na onderzoek bleek het te gaan om wikkels met vermoedelijk harddrugs(cocaïne). Het poeder wordt door het Nederlands Forensisch Instituut nader onderzocht. De vier zijn voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.

Mannen aangehouden voor vernieling

UTRECHT Twee mannen van 19 en 21 jaar, beiden uit Utrecht, zijn aangehouden op verdenking van vernieling.

Politiemensen kregen dinsdag 23 december omstreeks 23.50 uur het verzoek te gaan naar de Seinedreef. Daar zouden twee personen op een scooter vernielingen hebben toegebracht aan een auto op een parkeerterrein. De politie zag de twee nog juist op een scooter wegrijden in de richting van de Einsteindreef en konden vrij snel worden aangehouden. Bij de fouillering bleek dat de 21-jarige man een ov-jaarkaart in zijn bezit had waarvan de gegevens niet met hem overeenkwamen. De ov-jaarkaart is in beslag genomen. De twee zijn ingesloten en het onderzoek wordt voortgezet.

Man aangehouden op verdenking van diefstal/inbraak

UTRECHT Een 18-jarige man uit Utrecht is aangehouden op verdenking van diefstal/ (poging)inbraak.

De politie ging op woensdag 24 december omstreeks 00.20 uur op onderzoek uit na een melding van een verdachte situatie op de Proostwetering waarbij een auto, die stond geparkeerd onder het viaduct van de Haarrijnserading, was betrokken. De politiemensen troffen niemand meer aan in de auto. Wel werd een koevoet en een jerrycan aangetroffen en uit onderzoek bleek dat was getracht in te breken in een nabijgelegen bouwkeet. Op de vrachtwagenparkeerplaats werd uit een brandstoftank van een truck diesel overgeheveld in een jerrycan. Juist op dat moment meldde zich de eigenaar van de personenauto die zijn auto wilde ophalen. Daar zijn handen echter roken naar dieselolie werd hij aangehouden. Hij is ingesloten in het bureau en het onderzoek wordt voortgezet.

Alcoholcontroles

UTRECHT Bij verschillende alcoholcontroles dinsdagavond 23 december en woensdagnacht 24 december zijn ruim 400 bestuurders gecontroleerd.

De controles vonden plaats op de Tolsteegsingel, Europalaan, Daalsetunnel en de Lunettenbaan. Drie bestuurders moesten mee naar het bureau voor het afleggen van de ademanalyse. Een 39-jarige Utrechter bleek 600 ug/l in zijn lichaam te hebben en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Een 20-jarige Utrechter bleek beginnen bestuurder te zijn en had 335 ug/l in zijn lichaam. Een 38-jarige Utrechter had 510 ug/l in zijn lichaam. Tegen de drie is proces-verbaal opgemaakt.

Optreden tegen parkeeroverlast

UTRECHT Naar aanleiding van klachten over fout parkeren heeft de politie op de Zamenhofdreef en de Seinedreef dinsdagmiddag 23 december 18 bestuurders bekeurd. Het ging om het parkeren op een invalidenparkeerplaats, het niet parkeren in de vakken, parkeren bij een gele onderbroken streep en op een plaats voor het laden/lossen.

Aangehouden na uitzending Hengeveld

UTRECHT- Op zondag 14 september werd een buschauffeusse beledigd en bespuwd door een aantal jongeren. In de bus zijn goede opnamen gemaakt en waren afgelopen week te zien bij het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld. Na tips die zijn binnengekomen werd de identiteit van de jongens bekend.

Op zondag 14 september reed de buschauffeusse over de Marco Pololaan en stopte bij een halte. Vijf jongens stapte vervolgens in en de buschauffeuse zag dat de 1e jongen zijn geldige kaart liet zien. De andere jongen liet zijn abonnement zien en hij gaf deze direct door aan zijn maatje. Dit werd uiteraard gezien door de buschauffeusse en zei dat deze jongen de bus moest verlaten. Dit deed hij maar de andere jongens waren het hier kennelijk niet eens mee.

Zij begonnen haar uit te schelden en zij werd zelfs bespuugd. De jongeren verdwenen vervolgens. In de bus hingen cameras en de jongens zijn hierdoor opgenomen. De beelden hiervan zijn vorige week uitgezonden bij bureau Hengeveld.

Na deze uitzending kwamen veel reacties binnen en hierbij werden ook namen genoemd. Deze week werden de vijf jongeren gehoord in de leeftijd van 13 tot 15 uur uit Utrecht. In twee gevallen werden de jongeren lettelijk en figuurlijk aan hun oren naar het politiebureau gebracht door hun ouders. Twee verdachten kwam zichzelf melden aan het bureau en de andere kwam na oproep van de rechercheur. Zij zullen vermoedelijk via bureau HALT een alternatieve straf moeten ondergaan.