Platform Biologica


Brief aan Obama, deel 5: een boer op het Witte Huis 24 december 2008

Op 12 oktober publiceerde The New York Times een open brief van Michael Pollan aan Barack Obama, inmiddels de president van de VS. Hierin schetst Pollan het voedselprobleem waar de VS mee te kampen heeft, de enorme impact ervan, en een uitweg hieruit. Biologica levert een vertaling. In dit deel zet Pollan het derde hoofdpunt van zijn voorstel voor een nieuw voedselbeleid uiteen: Heropbouw van Amerika's eetcultuur.

Michael Pollan vervolgt zijn plan voor een nieuw voedselbeleid. Dit plan bestaat uit drie hoofdpunten. Het eerste hoofdpunt was: "Terug naar een op zon gebaseerde landbouw". Het tweede hoofdpunt: "Heropbouw van de regionale voedselvoorziening." Het derde en laatste hoofdpunt: "Heropbouw van Amerika's eetcultuur." Hierbij komen o.a. onderwijs, voorlichting en operatie "Victory Garden" aan bod. Het meest opzienbarende advies: steek 2 hectare gras uit van het Witte Huisgazon en leg er een biologische groente- en fruittuin aan.

Het plan: deel 3
Heropbouw van Amerikas eetcultuur

Uiteindelijk zal de verschuiving van het Amerikaanse eetpatroon, vanaf haar fundament van geïmporteerde brandstoffen naar plaatselijke zonneschijn, ook veranderingen in ons dagelijks leven vragen, dat nu met handen en voeten is gebonden aan de kostenhuishouding en cultuur van snel, goedkoop, makkelijk eten. Als we zorgen dat er gezonder en duurzamer voedsel beschikbaar komt, wil dat niet automatisch zeggen dat het ook wordt gegeten, laat staan door consumenten gewaardeerd en genoten. We moeten alle middelen gebruiken die ons ter beschikking staan niet alleen overheidsbeleid en openbaar onderwijs, maar ook de presidentiële preekstoel en het goede voorbeeld van de eettafel van het presidentsgezin om een nieuwe eetcultuur te promoten die uw zon-voedselplan kan schragen.

Eetbaar onderwijs
Het veranderen van onze eetcultuur moet beginnen bij onze kinderen, en wel in de scholen. Bijna een halve eeuw geleden kondigde President Kennedy een nationaal plan aan om de lichamelijke conditie van Amerikaanse kinderen te verbeteren. Dit deed hij door het belang van de lessen lichamelijke opvoeding te benadrukken, waarbij druk op staten werd uitgeoefend om het vak verplicht te stellen op scholen. We moeten een zelfde verplichting aangaan voor eetbaar onderwijs om met Alice Waters te spreken - door van de lunch, in al haar aspecten, een verplicht onderdeel van het lesprogramma te maken. Als we aannemen dat goed eetgedrag een essentiële overlevingsvaardigheid is, hebben we de plicht om alle basisschoolleerlingen fundamentele kennis bij te brengen over het telen en bereiden van voedsel en, aansluitend, het genieten ervan in gezamenlijke maaltijden.

Schoollunch
Om de eetgewoonten van onze kinderen te veranderen, zullen we tuintjes moeten aanleggen bij elke basisschool, volledig toegeruste keukens moeten bouwen, en een nieuwe generatie van lunchkrachten moeten trainen die weer weten hoe je moet koken en die kinderen kookles kunnen geven. We zouden een lunchkrachtenproject kunnen opzetten dat studieleningen kwijtscheldt aan afgestudeerden van de koksschool, in ruil voor twee jaar vrijwillige dienstverlening in het schoollunchprogramma. En we zouden de bestedingen aan schoollunches per leerling onmiddellijk met 1 dollar per dag moeten verhogen: de minimumverhoging die volgens voedingsexperts nodig is om een omschakeling van snackbarvoedsel naar echt, vers bereid eten in de schoolkantines mogelijk te maken.

Harde overheidscampagne gerechtvaardigd
Het zijn echter niet alleen onze kinderen die baat zullen hebben bij publieke opvoeding over eetgedrag. Op dit moment worden de meeste overheidsmededelingen over voeding - van etikettering tot aan de Schijf van Vijf - onderhandeld met de voedingsindustrie. De directeur-generaal van de nationale gezondheidsdienst zou de taak, om de Amerikaanse bevolking voor te lichten over hun eten, moeten overnemen van het Ministerie van Landbouw. Op die manier kunnen we wellicht een begin maken met het opstellen van een meer eenduidige en effectieve boodschap over voeding en volksgezondheid. Er is geen enkele reden dat overheidscampagnes over de gevaren van overgewicht en suikerziekte niet even hard en effectief zouden zijn als de campagnes over de gevaren van roken. Het Centrum voor Ziektepreventie- en bestrijding schat dat één op de drie Amerikanen die in 2000 zijn geboren, diabetes type 2 zal ontwikkelen. Het is belangrijk dat de bevolking precies weet - en ook te zien krijgt - wat die uitspraak betekent: blindheid, amputatie en een voortijdige dood. Hetgeen allemaal voorkomen kan worden door een verandering in eetpatroon en levensstijl. Een volksgezondheidscrisis op deze schaal vraagt om een harde overheidscampagne, zelfs als de voedingsindustrie zich erdoor aangevallen voelt. Als we afgaan op de successen van recente antirookcampagnes, kan dit leiden tot aanzienlijke besparingen voor de nationale gezondheidszorg.

Transparantie in de voedselketen
Er zijn nog andere informatiestromen rond voedsel waar de overheid voor kan zorgen of om kan vragen. In het algemeen moeten we aandringen op een zo groot mogelijke transparantie in de voedselketen een tweede betekenis voor het woord zonlicht in ons plan. De F.D.A. zou verplicht moeten stellen dat elk verpakt voedselproduct een tweede calorievermelding bevat, die aangeeft hoeveel calorieën (of kilojoules) aan fossiele brandstof zijn gebruikt om het product te maken. Olie is een van de belangrijkste ingrediënten in ons voedsel, en mensen zouden precies moeten weten hoeveel ze ervan eten. Tevens zou de overheid haar steun moeten geven aan een tweede streepjescode op alle voedingsproducten, die, als je hem in de winkel of thuis scant (of met een mobiele telefoon), het hele productieverhaal op het scherm tovert: bij groenten gaat het dan om beelden van de boerderij en lijsten van de bestrijdingsmiddelen die gebruikt zijn; bij vlees en melk gaat het om het voer-en-medicijnen regime, aangevuld met webcambeelden van de afmesterij waar ze leven, en ja, het slachthuis waar ze sterven. Juist de lengte en complexiteit van de moderne productieketen zorgt voor onwetendheid en onverschilligheid bij consumenten. Het inkorten van de voedselketen is één manier om bewuste burgers te krijgen, maar het toepassen van moderne technologie om de sluiers weg te nemen, is ook een manier.

Het voorbeeld
Tot slot is er de kracht van het goede voorbeeld dat u neerzet in het Witte Huis. Als het noodzakelijk is dat er een cultuurverandering komt in de manier waarop Amerika over eten denkt, dan zullen de eetgewoonten van Amerikas huishouden nr. 1 de toon aangeven. Daarmee kan de publieke aandacht op de hier besproken kwestie worden gericht en een stel simpele normen en waarden worden doorgegeven, die de Amerikaanse bevolking de weg wijzen richting zon-gebaseerd eten, weg van het aardolierantsoen.

De kok van het Witte huis
De keuze van de chef-kok van het Witte Huis wordt altijd aandachtig gevolgd, en u zou er goed aan doen om iemand aan te stellen die betrokken is bij de beweging voor duurzame voeding en toegewijd aan de eenvoudige keuken op basis van verse lokale ingrediënten. Naast het feit dat hij u en uw familie hiermee buitengewoon goed zou voeden, kan zon kok ook laten zien dat het zelfs in Washington mogelijk is om het grootste deel van het jaar lokaal voedsel te eten. Hij of zij kan duidelijk maken dat goed eten niet chique of ingewikkeld hoeft te zijn, maar vooral afhangt van goede landbouw. U zou er een punt van moeten maken om elke avond dat u in de stad bent, samen met uw familie in het presidentshuis te eten aan tafel. (U herinnert zich vast nog wel de tv-plateaus van de Reagans.) U zou ten slotte onder de aandacht moeten brengen dat het Witte Huis één vleesloze dag per week in acht neemt een stap die, als alle Amerikanen haar opvolgen, het koolstofequivalent zou betekenen van 20 miljoen middelgrote personenautos die van de weg worden gehaald. Laat de chef-kok van het Witte Huis de dagelijkse menus op internet zetten, met een lijst van de telers die het voedsel hebben geleverd, inclusief recepten.

De boer van het Witte Huis
Aangezien het vergroten van het prestige van het boerenberoep een kritische factor is om de zongebaseerde regionale voedseleconomie te ontwikkelen die we nodig hebben, zou het Witte Huis, naast een chef-kok, ook een boer moeten aanstellen. Deze nieuwe functionaris krijgt als taak om datgene uit te voeren wat achteraf wel eens uw meest symbolische stap zou kunnen blijken in de opbouw van een nieuwe Amerikaanse eetcultuur. En dat is: ruk twee eersteklas hectaren grasmat uit van het zuidelijke gazon van het witte huis en leg op die plek een biologische fruit- en groentetuin aan.

Victory Garden
Toen Eleanor Roosevelt iets soortgelijks deed in 1943, startte ze daarmee de Victory Garden beweging die uiteindelijk een substantiële bijdrage leverde aan het voeden van de natie in oorlogstijd. (Minder bekend is het feit dat Roosevelt deze tuin aanlegde tegen de bezwaren in van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw, dat vreesde dat de moestuinen de Amerikaanse voedselindustrie zouden schaden.) Tegen het eind van de oorlog waren er meer dan 20 miljoen moestuintjes die 40% van alle producten leverden die in Amerika werden gegeten. De nieuwe president zou dan ook zijn volle kracht moeten zetten achter een nieuwe Victory Garden beweging, waarbij het deze keer gaat om victory over drie kritieke problemen die ons vandaag in het gezicht staren: hoge voedselprijzen, slechte dagelijkse kost, en een bevolking die een zittend leven leidt. Eten uit eigen tuin vormt de kortste voedselketen die er is en biedt iedereen met een lapje grond een manier om zijn brandstofconsumptie terug te dringen en te helpen bij het tegengaan van klimaatverandering. (We moeten subsidies verstrekken aan steden om volkstuinen aan te leggen voor mensen zonder eigen grond). En, net zo belangrijk, Victory Gardens biedt een manier om Amerikanen te mobiliseren, zowel lichamelijk als geestelijk, voor de taak om zichzelf te voeden en de voedselvoorziening te veranderen iets wat meer waarschijnlijk meer adelt, dan ze enkel te vragen een beetje anders boodschappen te doen.

Een inspirerend beeld
Ik hoef u niet te vertellen dat het uitrukken van zelf een klein stukje presidentieel grasveld controversieel zal zijn. Amerikanen zijn dol op hun gazons, en de South Lawn is een van de mooiste in het land. Maar stelt u zich eens de brandstoffen, het water en petrochemische middelen voor, die nodig zijn om het zo te houden. (Ook voor het doel van deze brief was het Witte Huis niet bereid de aanpak van haar gazononderhoud bekend te maken.) Maar hoe diep de gevoelens van Amerikanen over hun gazon ook mogen zijn, hun agrarische idealen gaan nog dieper, en als u dit speciale lapje Amerikaans grond productief zou maken - helemaal als de Presidentiële familie er af en toe heen gaat om onkruid te wieden - zou dat een beeld opleveren dat nog meer inspireert dan het beeld van een mooi gazon: namelijk een beeld van goed rentmeesterschap over het land, van onafhankelijkheid, en van het beste maken van lokaal zonlicht om de eigen familie en gemeenschap te voeden. Het feit dat de overtollige productie van de South Lawn Victory Garden (en dat zullen letterlijk tonnen zijn) aangeboden kan worden aan regionale voedselbanken, zal een welsprekend statement op zichzelf zijn.

Ook voor evangelisten, jagers en libertariërs
U denkt nu waarschijnlijk dat het telen en eten van biologisch eten in het Witte Huis een zeker politiek risico met zich meedraagt. Het is waar dat u misschien beter ijsbergsla dan ruccula kunt aanplanten, tenminste in het begin. (Of noem de ruccula gewoon bij haar oerdegelijke Amerikaanse naam, zoals generaties boeren uit het Mid-Westen: rocket.) Het zal niet moeilijk zijn om de beschuldiging van elitarisme, waarvan de beweging voor duurzaam voedsel soms word beschuldigd, af te werpen. Het hervormen van onze voedselvoorziening is op zich geen links of rechts punt: want tegenover elke natuurvoedingswinkelklant kunt u een evangelische familie zetten die de controle over de gezinsmaaltijd en de samenstelling van hun voedsel terug uit handen wil nemen van de snackindustrie het culinaire equivalent van thuisonderwijs . U zou de jacht moeten promoten als een bijzonder duurzame manier om vlees te kunnen eten vlees dat zonder enige fossiele brandstof is geteeld. Er zit ook een sterk libertarisch aspect aan het zon-voedselplan, dat ernaar streeft om kleine producenten te verlossen van de last van overheidsregulering, teneinde de plattelandsontwikkeling aan te wakkeren. En, ten slotte, wat is nu een sterkere family value dan elke avond tijd vrijmaken om samen aan de maaltijd te gaan zitten?

Goedkoop voedsel is duur voedsel
Ons plan plaatst de belangen van Amerikas boeren, gezinnen en gemeenschappen vóór de belangen van de fast food industrie. Dat die industrie en haar lobby suggereert dat het op een of andere manier meer populistisch of egalitair zou zijn om onze voedseldollars aan Burger King of General Mills te geven, dan om een locale boer te steunen die het moeilijk heeft, dan is dat een absurditeit. Inderdaad, zonvoedsel is duurder, maar de oorzaak zaagt de poten onder de beschuldiging van elitarisme vandaan: goedkoop eten is alleen maar goedkoop dankzij overheidsgiften en privileges op het gebied van regelgeving (die we beide een halt zullen toeroepen), om maar te zwijgen van de exploitatie van werklieden, dieren en het milieu waar de vermeende kostenefficiëntie van afhankelijk is. Goedkoop voedsel is oneerlijk geprijsd voedsel en is in werkelijkheid ontstellend duur.

Bruggen bouwen
Uw zon-voedselplan draagt de belofte in zich om politieke tegenstellingen te overbruggen. Het bouwt voort op Amerikas landbouwgeschiedenis, maar stuurt deze bij in de richting van een duurzamere, slimmere toekomst. Het betoont eer aan het werk van Amerikaanse boeren en mobiliseert hen voor de drie meest dringende taken van de 21e eeuw: om te overstap naar het post-aardolie tijdperk te maken, om de gezondheid van het Amerikaanse volk te verbeteren en om de klimaatverandering af te remmen. Sterker nog, het mobiliseert ons allemaal voor deze grote taak, door van consumenten parttime producenten te maken, zodat de band tussen het Amerikaanse volk en de Amerikaanse grond wordt hersteld en we kunnen laten zien dat er geen keuze gemaakt hoeft te worden tussen het welzijn van onze gezinnen en een gezonde leefomgeving dat het eten van minder aardolie en meer zonlicht ten goede zal komen aan beide.

31 edible education is een term van culinair auteur Alice Waters; denk ook aan de Smaaklessen van Pierre Wind die inmiddels op honderden scholen worden gegeven.
32 School Lunch Corps program is de term die Michael Pollan suggereert.
33 Surgeon General, hoogste ambtenaar op het gebied van Volksgezondheid.
34 Centers for Disease Control in Amerika houdt zich van staatswege bezig met het opsporen, behandelen en voorkomen van ziekten, en ook met gezondheidsvoorlichting en opvoeding.
35 F.D.A., Food and Drug Administration, afdeling van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid, een soort Keuringsdienst van Waren. 36 Home schooling, sommige strenggelovigen in de VS halen hun kinderen van school en geven ze thuis onderwijs, omdat ze het niet eens zijn met bijvoorbeeld het onderwijzen van de evolutietheorie.

Vertaling door Biologica, Alexis van Erp. Oorspronkelijke titel van de open brief: Farmer in Chief - The food issue. Tussenkoppen zijn toegevoegd door de vertaler. Biologica is de Nederlandse organisatie voor biologische landbouw en voeding.

Michael Pollan, vaste medewerker van de New York Times Magazine, is Knight Professor of Science and Environmental Journalism aan de Universiteit van Californië, Berkeley. Zijn meest recente boek is Een pleidooi voor echt eten Manifest van een eter .