Waterschap Rivierenland

Nieuw Dagelijks Bestuur voor Waterschap Rivierenland

Dinsdag 23 december bereikten de onderhandelaars een akkoord over de samenstelling van het Dagelijkse Bestuur (DB) van Waterschap Rivierenland voor de periode 2009-2013. Het nieuwe DB telt naast de Dijkgraaf zes Heemraden.

De zes heemraden in het nieuwe Dagelijks Bestuur zijn:
* Arie Bassa (CDA)

* Matthieu Gremmen (LTO-Noord/ZLTO - geborgde zetel)
* Teus Kool (Combinatie SGP en Christen Unie)
* Arjen Rijsdijk (Water Natuurlijk)

* Arend Fernhout (Kamer van Koophandel - geborgde zetel)
* René Cruijsen (Combinatie Algemene Waterschapspartij en VVD)

Na de officiële benoeming zal het DB zich buigen over de portefeuilleverdeling.

Programma-akkoord
Tussen de partijen bestaat overeenstemming over de hoofdpunten van het te voeren beleid. Deze punten worden verder uitgewerkt tot een programma-akkoord dat op 13 februari aanstaande officieel wordt gepresenteerd. De combinatie vertegenwoordigd 22 van de 30 zetels in het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland.

Formatie
De coalitie is tot stand gekomen tijdens een intensief formatietraject. De aanzet hiervoor is meteen na de verkiezingen gegeven door de heren Matser (CDA) en Bikker (Ongebouwd). Een onafhankelijke formateur, John van den Hoonaard, heeft de gesprekken geleid. Van meet af aan is gestreefd naar een zo breed mogelijk college. Met de huidige samenstelling is dat doel ook daadwerkelijk bereikt.

Benoeming
Het Algemeen Bestuur (AB) is het hoogste orgaan van het waterschap. De 30 leden worden op 8 januari officieel beëdigd. De dagelijkse leiding van het waterschap is in handen van het Dagelijks Bestuur. Dit bestaat uit de Dijkgraaf en de Heemraden. De Dijkgraaf wordt benoemd door de Kroon en de Heemraden worden benoemd door de het Algemeen Bestuur. De benoeming van de Heemraden gebeurt tijdens de eerste vergadering van het AB op 8 januari 2009.