Gemeente Waterland

24 december 2008

Waterland verbetert dienstverlening

De Nederlandse overheid, waaronder de gemeente Waterland, is druk doende maatregelen te nemen om haar dienstverlening te verbeteren. Hierbij speelt automatisering een belangrijke rol. Zo is de gemeente momenteel, samen met een aantal andere gemeenten in de regio Waterland, druk doende haar gegevensbestanden te verbeteren. Als eerste is bij de kop gepakt de invoering van de Wet BAG: dat staat voor Basisregistraties Adressen en Gebouwen.

Deze wet verplicht gemeenten op 1 juli 2009 registers te voeren voor adressen en gebouwen. Dat betekent dat de gegevens in deze twee registers betrouwbaar en hoogwaardig geautomatiseerd moeten zijn, omdat alle overheden deze gegevens (via een landelijke voorziening) gaan gebruiken voor hun correspondentie. Met andere woorden: de adres- en gebouwgegevens moeten goed (juist, volledig en actueel) zijn. De overheid wil haar correspondentie aan het juiste adres richten en daardoor op dit gebied haar dienstverlening dus verbeteren.

Verandert uw adres?

Een adres bestaat uit een straatnaam, een huisnummer, een postcode en een woonplaats. Bij wet is nu bepaald dat de Nederlandse gemeenten verantwoordelijk zijn voor de juiste adressen binnen hun woonplaatsgrenzen. Dat betekent bijvoorbeeld dat voor bepaalde panden/ verblijfsobjecten waar tot voor kort geen officieel adres voor nodig was, dat dit nu op korte termijn wel moet worden toegekend. In meer dan 95% van de gevallen verandert er voor bestaande adressen niets. Wel is zeker is dat voor enkele honderden gebouwen in onze gemeente een (nieuw) adres moet worden toegekend. Uit onze inventarisatie blijkt dat het hier vrijwel nooit om woningen gaat, maar een enkel geval kunnen we ook nog niet uitsluiten. Het gaat hier vooral om bedrijfspanden, garageboxen, lig- en standplaatsen, waarvan de adresbepaling in overeenstemming met de wettelijke kaders moet worden vastgesteld en toegekend. Eigenaren en gebruikers van panden waar een (nieuw) adres moet worden toegekend ontvangen daarover de eerste helft van 2009 persoonlijk bericht.

Woonplaats Purmer

Overigens heeft de gemeenteraad van Waterland in de vergadering van 4 december 2008 besloten om de Purmer, voor wat betreft het gedeelte van de voormalige gemeente Monnickendam (Oosterweg M 1 t/m 39, Purmerdijk M 1 t/m 4A en Purmerenderweg M1 t/m 13) formeel de woonplaats Purmer te geven. De naam Purmer kwam als woonplaats formeel niet voor in de adressenadministratie van de gemeente Waterland, maar wel in de TNT postcodetabel. Dit verschil (in de gemeentelijke administratie) is hiermee rechtgetrokken. Voor de inwoners van dit gedeelte in de Purmer verandert er niets in hun adres.

---