Gemeente Leidschendam-Voorburg


Inspraak plannen beter water

24 december 2008 - Gemeenten, waterschappen, provincies en het ministerie van Verkeer en Waterstaat hebben plannen gemaakt met voorstellen om het water in Nederland schoon, mooi en veilig te maken en te houden. U kunt al deze ontwerpplannen vanaf begin januari inzien en er op reageren.

Voor het grondgebied van Leidschendam-Voorburg geldt ook een pakket met maatregelen die voortvloeien uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KWR). De KWR richt zich op de bescherming en verbetering van de chemische en ecologische kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater. De hoogheemraadschappen van Rijnland en Delfland en de gemeente zijn ieder verantwoordelijk voor de uitvoering van een deel van de maatregelen.

De meest in het oog springende maatregelen zijn de aanleg van natuurvriendelijke oevers langs de Broeksloot, een studie naar de ecologische mogelijkheden voor de sloten die op de Vliet aansluiten en de aanleg van zogeheten bergbezinkvoorzieningen, ondergrondse opvangreservoirs voor water.
Daarnaast is gebruik van bestrijdingsmiddelen in het openbaar groen verleden tijd; op straten en pleinen is sprake van duurzaam onkruidbeheer. Duurzaam bouwen wordt bevorderd om het gebruik van uitloogbare bouwmaterialen tegen te gaan.
De Meeslouwerplas van Vlietland wordt ondieper gemaakt, krijgt een minder steil oevertalud en voor een groot deel natuurvriendelijke oevers. Voor vogelplas Starrevaart zijn ecologische verbeteringen opgenomen. Overige maatregelen maken al deel uit van het gemeentelijke Waterplan en het Gemeentelijke Rioleringsplan.

Het KWR-maatregelenpakket voor deze regio doorloopt begin 2009 een inspraakprocedure. Na de zomer worden de maatregelen voor alle regios samengevoegd in één landelijk pakket.