Gemeente Eersel


Politie De Kempen controleert op vuurwerk

In de laatste twee weken van 2008 let Politie De Kempen extra op het afsteken van vuurwerk en op het illegaal bezit ervan.

Je mag vuurwerk kopen als je 16 jaar of ouder bent op de dagen 29, 30 en 31 december. Wanneer je meer dan 10 kilo vuurwerk koopt of opslaat, is dat strafbaar.

Overlast

Het voortijdig afsteken van vuurwerk wordt voornamelijk gedaan door jongeren. Dit wordt gezien als overlast en is bovendien verboden. De jonge overtreders (12 tot 18 jaar) worden doorverwezen naar Halt. Afhankelijk van leeftijd en de ernst van de overtreding kan een taakstraf tot maximaal dertien uur worden opgelegd. De straf kan bestaan uit het opruimen van vuurwerkafval in hun woonplaats. Is de taakstraf naar behoren uitgevoerd, dan is daarmee de zaak afgedaan.

Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk heeft meestal een zwaardere explosieve lading dan toegestaan vuurwerk. Dit vuurwerk voldoet niet aan de veiligheidseisen en kan bijvoorbeeld eerder af gaan dan legaal vuurwerk. Strijkers, lawinepijlen, mortierbommen, nitraten, chinese vlinders, black boys, black bermuda's en bepaalde Chinese rollen zijn voorbeelden van veelvoorkomend illegaal vuurwerk. Het kopen, verkopen en het bij je hebben van dit vuurwerk is verboden, omdat het levensgevaarlijk is. Als je dit vuurwerk afsteekt, kun je een flinke boete of taakstraf krijgen. Tevens wordt dit aangemerkt als een misdrijf waardoor je een strafblad krijgt.

Legaal vuurwerk

Legaal vuurwerk is verkrijgbaar bij erkende verkooppunten en voldoet aan de wettelijke eisen. Daarmee is het afsteken voor consumenten zo veilig mogelijk gemaakt. Op de verpakking van goedgekeurd vuurwerk staat:


- in het Nederlands: 'Geschikt voor particulier gebruik';


- de naam en het adres van de fabrikant en de Nederlandse importeur;


- artikelnummer van de fabrikant;


- een duidelijke Nederlandse gebruiksaanwijzing.

Oud & Nieuw

Je mag vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Ben je klaar met afsteken? Ruim de resten op, met name vuurwerk wat nog niet is afgegaan. Veel kleine kinderen zoeken de volgende dag naar vuurwerkresten en proberen dit opnieuw af te steken.

Voorlichting

De campagne van Halt (www.knalrelaxed.nl) doet ook aan voorlichting voor ouders en scholen. Nuttige tips over veiligheid staat op de site van de brandweer (www.brandweer.nl). En meer informatie over regelgeving, straffen en boetes is te lezen op www.om.nl.