Gemeente Duiven


Buurtbemiddeling startklaar

---

Volgend voorjaar start in de gemeente Duiven, Westervoort en Zevenaar een buurtbemiddelingsproject. De drie gemeenten gaan dit samen met Vivare en Baston Wonen organiseren. Alle betrokken partijen hebben leefbaarheid van de woonomgeving hoog in het vaandel staan en gaan buurtbemiddeling inzetten om de leefbaarheid te vergroten.

Geluidoverlast, een ruzie om een parkeerplek, pesterijen, overlast van huisdieren of van kinderen en geschillen die betrekking hebben op de tuin zijn voorbeelden van problemen die met buurtbemiddeling kunnen worden opgelost. Gemeenten, politie en woningcorporaties hebben er nu de handen vol aan. Inmiddels is buurtbemiddeling een niet meer weg te denken instrument in de maatschappij. Het voordeel is dat bewoners hun problemen niet meer bij de gemeente, politie of justitie neerleggen. Buren gaan met elkaar in gesprek onder leiding van vrijwillige bemiddelaars. Daarmee kan worden voorkomen dat een ruzie te hoog oploopt. Het doel is dat er uiteindelijk samen een oplossing gevonden wordt die voor alle partijen aanvaardbaar is.

In Duiven, Westervoort en Zevenaar gaat het project `Buurtbemiddeling' voor een periode van twee jaar van start. De bedoeling is om in maart 2009 te starten. De komende tijd wordt op diverse manieren aandacht voor het project gevraagd, met name om vrijwilligers te werven. Om te kunnen beginnen zijn namelijk tenminste tien vrijwilligers nodig die opgeleid willen worden tot buurtbemiddelaar.
Mensen die belangstelling hebben moeten beschikken over goede sociale vaardigheden, onbevooroordeeld naar anderen kunnen luisteren en in een conflict onpartijdig kunnen blijven. Lijkt het u wat om voor uw buurt buurtbemiddelaar te worden? U kunt zich nu aanmelden bij Paul Tijssen, via paultijssen@planet.nl of 06-41344016.