Oranjewoud


Project met 'kosmische' uitstraling

Oranjewoud heeft in opdracht van Stichting Het Drentse Landschap en Astron een beheersvisie en inrichtingsplan opgesteld voor een natuurlijke inrichting van het LOFAR-gebied. Het LOFAR-project ontwikkelt 's werelds grootste radiotelescoop. LOFAR ontwikkelt deze radiotelescoop als een netwerk van tienduizenden sensoren verdeeld over 36 architectonische antennevelden.

Visie
"Vanaf het begin in 2005 was dit een zeer aansprekend project,"zegt projectmanager Arjan Bakker. Astron en Het Drentse Landschap hebben hun initiatief samen met Oranjewoud tot een plan ontwikkeld, dat nu tot uitvoering wordt gebracht. "Eerst onderzochten we nauwkeurig de natuur en de waterhuishouding van het gebied en de wensen van alle betrokken partijen. Samen met Het Drentse Landschap en Astron vonden we manieren om natuur en techniek goed op elkaar te laten aansluiten. Dit hebben we verwoord in de inrichtingsvisie."

Inrichting
Het gebied van 400 hectare is gelegen nabij Exloo in Drenthe. Het gebied ligt in het bovenstrooms deel van de Hunze. De herinrichting van de Hunze maakt het mogelijk om het LOFAR-gebied te integreren in de plannen voor een natuurlijke ontwikkeling.

De aanleg van de antennevelden maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. Deze antennevelden mogen niet onder water staan en moeten bereikbaar zijn voor licht materieel. De positionering van de antennes is op basis van astrologische uitgangspunten nauwkeurig bepaald. Er zal GPS gebruikt worden om de bekabeling op de juiste positie aan te brengen.

Daarnaast vindt er 360.000 m3 grondverzet plaats om hoogten en laagten aan te brengen, die de antennes in de natuurlijke omgeving integreren.

De combinatie met de techniek van LOFAR geeft het dynamiek en een 'kosmische' uitstraling.

Meer informatie:
Arjan Bakker, telefoon, (0513) 63 43 20, e-mail arjan.bakker@oranjewoud.nl

* Nieuwsarchief