Ingezonden persbericht


Lelystad, 24 december 2008

'Speuren naar het verleden', het achttiende Cultuur Historisch Jaarboek voor Flevoland

Het achttiende Cultuur Historisch Jaarboek 'Speuren naar het verleden' is uit! Voortdurend proberen we ons een beeld te maken van het verleden van Flevoland. De bronnen zijn talloos: documenten, illustraties, gesprekken met ooggetuigen, evenals het landschap en wat daarin verborgen ligt. Het jaarboek geeft enkele resultaten van het speurwerk naar het verleden door de deskundigen van Nieuw Land. Centraal staat de Noordoostpolder, het eerste gedeelte van Flevoland dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is drooggelegd. Hier is een schat aan Flevolandse geschiedenis te vinden!

Historicus Remco van Diepen gaat in op de rol van de Noordoostpolder in de Nederlandse voedselvoorziening tijdens de Tweede Wereldoorlog. Historicus Henk Pruntel beschrijft de ontwikkeling van het katholicisme in deze polder. Conservator André Geurts bespreekt de wijze waarop Henk Rotgans zijn oorlogsjaren in de Noordoostpolder in beeld heeft gebracht. Ook is er aandacht naar wat er zich in en boven de polderbodem bevindt. Zo bespreekt conservator André Geurts in zijn artikel de boerderijbouw in de Wieringermeer en de Noordoostpolder. Scheepsarcheologen André van Holk, Alice Overmeer en Reinder Reinders (emeritus hoogleraar in de Archeologie van Eurazië aan de RUG) beschrijven hun bevindingen over een bijzonder scheepswrak in de Noordoostpolder: een Scandinavische vrachtvaarder uit de late middeleeuwen.

Speuren naar het verleden is ook speuren naar het heden en de toekomst. Dit wordt duidelijk in het verslag van het symposium "Die groote leegte" over de toekomst van het Markermeer dat op 20 november 2006 in Nieuw Land werd gehouden. Archeologisch medewerker bij Nieuw Land Dick Velthuizen geeft in de Archeologische Kroniek van Flevoland een overzicht van de vondsten die in het voorbije jaar zijn gemeld bij Nieuw Land, het provinciale depot voor bodemvondsten. Verenigingen, musea en overige cultuurhistorische instellingen in Flevoland berichten in het jaarboek over hun activiteiten in het verleden en de nabije toekomst.

Het Cultuur Historisch Jaarboek 'Speuren naar het verleden' is een uitgave van Nieuw Land en Uitgeverij De Twaalfde Provincie. Het boek is vanaf 24 december te e koop voor E16,50 in de museumwinkel van Nieuw Land. Donateurs van het Flevofonds kunnen hun gratis exemplaar bij de receptie van Nieuw Land afhalen.

Kijk voor meer informatie over Nieuw Land op: www.nieuwlanderfgoed.nl

Bijschrift foto: cover 'Speuren naar het verleden'