Nederlandse en vluchtelingenkinderen vieren samen kerst in Esbeek


Vakantie voor eenoudergezinnen in Esbeek

ESBEEK, 20081218 -- Lekker eten, naar de kerstmarkt, rennen en gillen tijdens de vossenjacht en de spooktocht. Van 24 tot 27 december vieren tien eenoudergezinnen samen kerst in het Brabentse Esbeek. Het is een bijzondere mix, de helft van hen is namelijk vluchteling. YMCA Nederland en Vluchtelingenwerk Nederland organiseren deze korte vakantie voor de tweede keer in Esbeek; vorig jaar was het een groot succes.

De gezinnen verblijven samen met een groep enthousiaste vrijwilligers in een kampeerboerderij in Esbeek. Er is een activiteitenprogramma voor de kinderen, zodat de ouders even tijd voor zichzelf hebben en hun dagelijkse zorgen kunnen vergeten. Ze gaan samen naar een kerstmarkt en bereiden hapjes uit hun eigen geboorteland. De kinderen gaan onder andere het bos in voor een vossenjacht en een spooktocht. Hussein Hussein (13), geboren in Soedan, is twee keer mee geweest en geniet vooral van de bonte avonden en de buitenspelen. `Ik ga graag op eenouderkamp, voor kinderen worden er leuke dingen georganiseerd, de leiding is altijd enthousiast en ik kan ook gewoon naar mijn moeder toe als er iets is.' Zijn moeder Kadhijai Hussein heeft doorgaans weinig geld en mogelijkheden om in de kerstvakantie iets extra's voor haar kinderen te doen.

Moslims bij de avondmis

De gemengde eenoudervakantie past goed in de integratiefilosofie van Vluchtelingenwerk Nederland: deelnemers uit alle windstreken maken kennis met elkaar. En de vakantiesfeer verbroedert: moslims gaan nieuwsgierig mee naar de christelijke avondmis en Nederlandse vrouwen leren tussen de bedrijven door Afrikaans dansen.
Ervaren staflid Liesbeth Franssen is een van de vrijwilligers in Esbeek en vertelt: `Na een week kamp ben ik helemaal op, maar elke keer overheerst het gevoel dat we weer een fantastisch kamp hebben gedraaid. Hoogtepunt is elk jaar weer het moment dat deelnemers binnenkomen die je naam nog weten en je om je nek vliegen!'

Ook in de zomer

Naast de kerstkampen organiseren YMCA Nederland en Vluchtelingenwerk Nederland ook in de zomermaanden vakanties voor Nederlandse en vluchtelingen eenoudergezinnen. Onder andere in Chaam, De Glind, Halle en Ommen.