Ingezonden persbericht



---

Persbericht


---

Eerste gipsvlucht eerder in het seizoen

Rotterdam Airport, 23 december 2008

De eerste gipsvlucht van het wintersportseizoen 2008/2009 zal morgen, woensdag 24 december, om 11.40 uur landen op Rotterdam Airport. Een paar dagen eerder dan gebruikelijk worden de eerste onfortuinlijke wintersporters door de Oostenrijkse medisch luchtvervoerder Tyrol Air Ambulance gerepatrieerd naar Rotterdam. Het feit dat de kerstvakantie al vroeg is begonnen, gecombineerd met de overvloedige sneeuwomstandigheden in de wintersportgebieden vormen hiervoor de oorzaak. Vooralsnog zijn 13 patiënten geboekt op vlucht TYW 233 van Innsbruck naar Rotterdam, dit aantal kan nog toenemen. Verschillende Nederlandse alarmcentrales maken voor de repatriëring van hun verzekerden gebruik van de vluchten van Tyrol Air Ambulance.

Tyrol Air Ambulance repatrieert jaarlijks ongeveer 1.600 wintersportpatiënten, waarvan zo'n 80% als bestemming Rotterdam Airport heeft. De gipsvluchten, zo'n 150 tot 200 per jaar, worden uitgevoerd vanuit Innsbruck in Oostenrijk en Chambéry in Frankrijk. In de drukste periode ­ tijdens de voorjaarsvakantie ­ worden zelfs zes tot acht vluchten per dag uitgevoerd.

De aandoeningen van de patiënten variëren sterk. Op de vlucht van morgen bevinden zich onder andere mensen met knieletsel, beenbreuken en enkelkwetsuren. Het vliegtuig dat Tyrol Air Ambulance gebruikt voor de gipsvluchten is een voor het medisch vervoer aangepast toestel, waarin bijvoorbeeld ook zeer specialistische apparatuur, zoals een hart-long machine gebruikt kan worden.

Zowel het cabinepersoneel als de cockpitbemanning van Tyrol Air Ambulance zijn speciaal opgeleid om patiënten te kunnen vervoeren.

Ook aan boord van de gipsvluchten is medisch en verplegend personeel aanwezig. De cabine van het vliegtuig kan uitgerust worden met onder andere voetenbanken voor patiënten die met een gestrekt been moeten zitten, maar ook met stretchers voor liggende patiënten.

Rotterdam Airport speelt een belangrijke rol in het medisch vervoer vanwege de eveneens snelle en flexibele afhandeling van dit soort vluchten. Naast gipsvluchten worden gedurende het hele jaar ook met regelmaat vluchten uitgevoerd voor bijvoorbeeld orgaantransplantaties en individuele repatriëringen. Rotterdam Airport is onder andere voor medische vluchten 24 uur per dag geopend. Het op Rotterdam Airport gevestigde medisch afhandelingsbedrijf International Medical Care is gespecialiseerd in de snelle en patiëntvriendelijke afhandeling van deze vluchten.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht