Nieuw-Vlaamse Alliantie


Boodschap N-VA aan Koninklijk verkenner Martens (24/12/08)

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft aan Koninklijk verkenner Wilfried Martens meegedeeld dat de N-VA desgevallend bereid is om een meerderheid, van welke strekking ook, te steunen als die Brussel-Halle-Vilvoorde splitst en het arbeidsmarktbeleid regionaliseert. De N-VA hoeft in ruil voor deze steun geen ministerpost te krijgen.

De economische crisis maakt het onverantwoord om nog langer politieke spelletjes te spelen, wat sommige partijen blijkbaar niet kunnen laten, en zo de regeringsvorming nog extra te bemoeilijken. Dit land heeft dringend nood aan een sterke regering, die niet langer aanmoddert, maar integendeel de Fortis-zaak oplost en een grote staatshervorming doorvoert, teneinde een krachtig economisch beleid te kunnen voeren en budgettair orde op zaken te kunnen stellen.

De N-VA is bereid om aan zulke krachtdadige regering haar steun te verlenen, op voorwaarde dat BHV gesplitst wordt (dus wellicht het best zonder MR-FDF), opdat er überhaupt nog federale verkiezingen georganiseerd kunnen worden. De N-VA eist immers respect voor de rechtsstaat en dus de naleving van het arrest van het Grondwettelijk Hof. Dat stelt duidelijk dat er géén nieuwe federale verkiezingen mogelijk zijn zolang als BHV niet opgelost is.

De N-VA wil ook dat het arbeidsmarktbeleid overgeheveld wordt naar de deelstaten, zodat zij eindelijk de volle bevoegdheid krijgen om een beleid op maat te voeren. Niet alleen budgettair maar ook institutioneel heeft dit land immers dringend nood aan grondige hervormingen, voornamelijk op het sociaal-economische domein. Hoe langer de politieke klasse in dit land die hervormingen blijft blokkeren, hoe meer onze bevolking zal verarmen en de sociale welvaartstaat zal afbrokkelen.

Tot slot is het voor de N-VA een evidentie dat een nieuwe regering moet beschikken over een meerderheid, ook aan Vlaamse kant. De N-VA eist respect voor de Vlamingen. De regering Leterme I, met meer Franstalige dan Vlaamse excellenties en slechts gesteund door een Vlaamse minderheid, was op dat vlak een historisch unicum en een triest dieptepunt. Dit mag nooit meer gebeuren.

Auteur:
Bart De Wever
Algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be