Gemeente Enkhuizen

Visie, respect en betrokkenheid

De kerstdagen zijn in het verschiet en het einde van het jaar nadert. De zogenaamde donkere dagen zijn traditiegetrouw toch altijd weer gevuld met veel lichtpuntjes. Zo kijk ik ook graag naar het leven.

Aan het begin van 2008 hebben we niet kunnen overzien dat de licht afkoelende economie zou ontaarden in een creditcrisis. Ik kan niet ontkennen dat dit mogelijk ook gevolgen heeft voor Enkhuizen. Dit zal in sommige huishoudens ook het geval zijn. Ondanks dat zie ik licht. Het zal allemaal wat minder moeten, maar mogelijkheden zijn er nog ten overvloede. Het bijstaan van minima en het ondersteunen van inwoners die vaak noodgedwongen voor hulpbehoevende familie moeten zorgen heeft Enkhuizen hoog op de agenda. Zo goed en zo kwaad de lokale economie in stand houden en het onderhouden van de stad zijn een ding, het zorgen voor de inwoners mag daar niet door worden vergeten. Zorg voor de gezondheid is daar ook een voorbeeld van.

Het afgelopen jaar hebben we ons met name sterk gemaakt voor de gezondheid van onze jeugd. Uit vele onderzoeken is een zorgwekkend alcoholgebruik onder de jeugd gebleken. Niet alleen dat, ook het gebruik van middelen om de lange nachten vol te houden zijn een grote zorg. En dan kunnen we zeker niet de psychische gevolgen of oorzaken daarvan naast ons neerleggen. Ik ben er van overtuigd dat iedere ouder zou willen dat dit tij wordt gekeerd. Een eerste stap daarin is voorlichting over ongemerkt ingeslopen gewoontes en over het effect daarvan op de gezondheid van de jeugd. Natuurlijk zijn ouders en jongeren in eerste instantie zelf verantwoordelijk, maar als gemeente hebben we een taak om een veilige omgeving te creëren. Ook hier betreft het een aanpassing van ongemerkt ingeslopen gewoontes. Dat doet soms zeer, maar u kent het gezegde; zachte heelmeesters Ik zie ook hierin een lichtpunt. Veel mensen beseffen het probleem en ik geloof nog steeds dat we er samen uitkomen.
Samen, dat is een rode draad van de afgelopen maanden. Wij hebben nog niet eerder een dergelijk groot project aangepakt waarin we samen met de inwoners kijken naar de toekomst van Enkhuizen. De totstandkoming van de Stadsvisie Enkhuizen 2030 is in volle gang. De eerste reacties getuigen van een ongekende betrokkenheid bij de stad. Respect ook voor de historie, maar ook voor de economische en toeristische mogelijkheden. Het project loopt nog door tot het einde van 2009. Dat jaar hopen we af te sluiten met een visie voor Enkhuizen waar we ons de jaren daarna aan kunnen spiegelen. De essentie van het project geef ik u graag mee als gedachtegoed voor de kerst en voor het nieuwe jaar: visie, respect en betrokkenheid!

Jan Baas
Burgemeester van Enkhuizen
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl