Gemeente Gaasterlân-Sleat


Inspraak waterplannen provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân

Friese Meren

De provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân hebben de ontwerp-waterplannen voor 2010 - 2015 klaar. De provincie heeft het derde Waterhuishoudingsplan opgesteld en het Wetterskip het Waterbeheerplan. De plannen zijn in nauwe onderlinge samenhang gemaakt. In de plannen staat wat de provincie en het waterschap doen aan waterveiligheid, schoon en voldoende water. Ook staat hierin wat andere partijen kunnen doen op dit gebied.

De plannen liggen vanaf 22 december 2008 t/m 22 juni 2009 ter inzage.

Vanaf 22 december 2008 tot 22 juni 2009 kunt u een reactie geven op de waterplannen. Tijdens deze periode liggen de plannen ter inzage bij het provinciehuis, het waterschapshuis en alle Friese gemeenten. Ook ligt een samenvatting van de plan-MER ter inzage.

Waterhuishoudingsplan:

In het Derde Waterhuishoudingsplan staat hoe de provincie de komende 6 jaar wil omgaan met het oppervlaktewater en het grondwater in haar plangebied. De hoofdlijnen van het beleid zijn gegroepeerd rond drie kernthema's: Veiligheid, Voldoende water en Schoon water. Daarbij wordt rekening gehouden met de gevolgen van de wereldwijd door deskundigen voorspelde klimaatverandering. Op dit moment is het tweede waterhuishoudingsplan nog van kracht.

Waterbeheerplan:

Wetterskip Fryslân vertaalt de normen en strategische keuzes uit het Waterhuishoudingsplan in concrete plannen en maatregelen en legt deze vast in het Waterbeheerplan (WBP). Wetterskip Fryslân zorgt voor de uitvoering van verreweg de meeste maatregelen die in Fryslân genomen moeten worden om de watersystemen op orde te krijgen en te houden.

Op www.fryslanleeftmetwater.nl is meer informatie te vinden en zijn de verschillende plannen en achtergronddocumenten te downloaden.