Van Gogh Museum


Amsterdam, 24 december 2008

Van Gogh Museum sluit 2008 af met bijna anderhalf miljoen bezoekers

Het Van Gogh Museum heeft in 2008 1.470.000 bezoekers ontvangen. Naast de vaste collectie, behoorden de tentoonstellingen John Everett Millais en 125 grote liefdes. Met steun van de Vereniging Rembrandt tot de publiekstrekkers. Deze laatste tentoonstelling (nog te zien tot en met 18 januari 2009) trekt vooral veel Nederlandse bezoekers.

Bezoekers
Het Van Gogh Museum heeft een overwegend jong publiek. Ongeveer de helft van de bezoekers is 30 jaar of jonger. De gevarieerde programmering tijdens de Van Gogh Museum Vrijdagavond is hier mede oorzaak van. Zo trok de performance Lente van Olivier Provily, elke vrijdagavond te zien tijdens de tentoonstelling John Everett Millais, veel jonge bezoekers.

Tentoonstellingen
Behalve de omvangrijke tentoonstellingen John Everett Millais, georganiseerd in samenwerking met Tate Britain in Londen, en 125 grote liefdes, in samenwerking met de Vereniging Rembrandt, bood het Van Gogh Museum ook onderdak aan kunst van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum. Dit resulteerde in verrassende presentaties als 'Druksels' van Werkman uit het Stedelijk Museum en Indiase miniaturen uit het Rijksmuseum.

Aanwinsten
Dit jaar presenteerde het Van Gogh Museum een tweetal belangrijke aanwinsten. De al eerder verworven muurschildering Spinnend Bretons meisje (1889) van Paul Gauguin (1848-1903) is sinds mei te zien in het museum. Het werk is een waardevolle aanvulling op Van Goghs tijdgenoten en vormt een belangrijke versterking van 'de school van Pont-Aven'. Nieuw verworven is De Seine bij Nanterre van Maurice de Vlaminck (1876-1958). Het schilderij is een aansprekend voorbeeld van de aanwezige invloed van Vincent van Gogh op de vroeg 20ste-eeuwse schildergroep de Fauves. Het werk is aangekocht met steun van de BankGiro Loterij, de Mondriaan Stichting, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds) en het VSBfonds.

Publicaties
Het Van Gogh Museum verzorgde ook dit jaar weer diverse publicaties. Voor de tentoonstelling John Everett Millais verscheen de gelijknamige catalogus, in samenwerking met Tate Publishing.

In de populaire reeks Van Gogh in focus, een serie educatieve boeken over het leven en werk van Vincent van Gogh, verscheen Van Gogh en de zonnebloemen. De publicatie is internationaal goed ontvangen; The New York Times nam het onlangs op in zijn selectie kunstboeken 'the most notable volumes published this year'.

In samenwerking met The Museum of Modern Art (MoMA) te New York werd de catalogus voor Van Gogh en de kleuren van de nacht gepubliceerd. Deze tentoonstelling, die op dit moment furore maakt in het MoMA, is vanaf 13 februari te zien in het Van Gogh Museum. De bijbehorende catalogus is verschenen in 6 talen.

Museum Mesdag
Museum Mesdag, het Haagse museum over 19de-eeuwse kunst, sloot op 19 mei 2008 zijn deuren vanwege een intensieve interne verbouwing. Het museum verbetert onder andere de klimaatinstallatie en de verlichting.

De eerste maanden van het jaar ontving het museum ruim 7.500 bezoekers. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2007. Het hoge bezoekersaantal was met name te danken aan de populaire tentoonstelling Vluchten in schoonheid. Deze tentoonstelling behandelde de invloed van Prerafaëlieten op Nederlandse kunstenaars en sloot aan op de tentoonstelling John Everett Millais in het Van Gogh Museum.

Museum Mesdag opent naar verwachting begin 2010 weer zijn deuren voor het publiek.


----------