Gemeente Soest

.

Verbod op vreugdevuren

24 december

Vreugdevuren zijn verboden en worden niet getolereerd. Ook opslag van brandbare materialen voor vreugdevuren is niet toegestaan. Overtreders kunnen rekenen op een flinke bekeuring en brandbare materialen worden verwijderd.

De vuren vormen een gevaar voor verkeer, omstanders en omliggende gebouwen. De bergen brandende vuurwerkrestanten zorgen ook voor veel (stank)overlast.

Op grond van art.10.2, lid 2 van de Wet Milieubeheer is het verboden om buiten afvalstoffen te verbranden. Bovendien is het verbranden op een onbeschermde bodem een overtreding (art.13 wet Bodembescherming).

Het verbod op opslag van brandbare materialen voor vreugdevuren geldt zowel op de openbare weg als op privé-terrein(en). Het gaat om brandbare materialen als autobanden, (sloop)hout, kerstbomen en dergelijke die verzameld worden voor vreugdevuren.

Bij overtreding worden de materialen (tijdelijk) verwijderd. Ook riskeert de overtreder een boete.

Met deze bepaling in de Algemene Plaatselijke Verordening wil de gemeente het risico van vreugdevuren en alle bijbehorende gevaren beperken.

Inwoners die constateren dat hout en andere brandbare materialen voor vreugdevuren wordt `verzameld', wordt gevraagd dit te melden bij de politie (0900-8844). Anoniem een melding maken kan ook. Inwoners kunnen dan bellen naar de kliklijn: 0800-7000.

Meer informatie over veiligheid tijdens de feestdagen vindt u hier