Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Belangrijke verbetering voor startende ondernemers met een handicap

De CG-Raad is verheugd over het kabinetsbesluit om alle startende ondernemers met een handicap langdurig recht te geven op voorzieningen. Een wetsvoorstel hiertoe is door de ministerraad aangenomen en naar de Raad van State gestuurd.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de verbeteringen er precies uit zullen zien. Wel is duidelijk dat ook zelfstandigen zonder uitkeringsrechten en Wwb-ers recht krijgen op voorzieningen. Bovendien gaat het recht hierop levenslang gelden, en wordt het niet meer beperkt wordt tot één jaar. Wel wordt een inkomensgrens gesteld.

Achteruitgang

Sinds de opheffing van de Wet Rea en de invoering van de WIA per 2006 zijn de mogelijkheden voor zelfstandige ondernemers met een handicap ernstig verslechterd. Zo kregen ondernemers alleen bij het opstarten van hun onderneming een voorzieningen vergoed, zoals doventolken (intermediaire voorzieningen), vervoersvoorzieningen, meeneembare voorzieningen en werkplekaanpassingen. Dat recht verliep na een jaar. Ook kregen startende ondernemers alleen een voorziening als zij uitkeringsgerechtigde waren geweest. Tot die tijd hadden alle zelfstandigen, dus ook niet-uitkeringsgerechtigden krachtens de Waz daar recht op.

Dit leidde tot schrijnende situaties die door meerdere partijen onder de aandacht zijn gebracht. De CG-Raad en zijn lidorganisatie het Dovenschap, maar ook het UWV attendeerde hierop. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van 2007 heeft de CG-Raad Kamerleden en de directeur- generaal Van den Bos van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op dit knelpunt geattendeerd. Kamerleden hebben het vervolgens in moties vastgelegd (motie van Hijum 31 224,8 ).

CG-Raad houdt vinger aan de pols

De CG-Raad blijft letten op enkele punten die nu nog niet duidelijk zijn, zoals de hoogte van de inkomensgrens. Gaat men uit van het individueel inkomen, of onverhoopt - van het gezinsinkomen, zoals men nu bij de vervoersvoorzieningen doet?
Ook zal de CG-Raad de minister en Tweede Kamer vragen, om ook zelfstandigen met een handicap die nu al werken - en aan de zelfde inkomenseisen voldoen - weer recht te geven op voorzieningen, net als zij hadden bij de Rea; en de regeling dus niet te beperken tot starters. De CG-Raad hoopt ook dat de jobcoach/begeleider tot de werkvoorzieningen wordt gerekend.


* Link naar het persbericht van de ministerraad

(Geplaatst: 24 december 2008)

---