Gemeente Voorschoten

beeldvorming

Burgemeester betreurt beeldvorming

Burgemeester betreurt beeldvorming

Burgemeester Staatsen betreurt de beeldvorming die in de media is ontstaan over zijn rol bij de publicatie van het boek van de heer Braggaar over Voorschoten in de Tweede Wereldoorlog. Dit zegt hij in een toelichting aan de gemeenteraad.

Staatsen heeft publicatie van het boek nimmer willen blokkeren noch zich willen mengen in een discussie van historici noch zaken in de `doofpot' willen stoppen. Er is nimmer contact geweest tussen de burgemeester of de gemeente en de uitgever van het boek. Staatsen is steeds geĂŻnteresseerd geweest in het boek van de hand van de heer Braggaar en heeft daaraan - evenals zijn voorganger - zijn volle medewerking verleend. Braggaar zegt zelf hierover in een brief aan de burgemeester (d.d. 10 oktober 2008): `U heeft enige malen oprechte belangstelling getoond maar er zijn anderen die op achterbakse wijze hebben getracht publicatie tegen te gaan.'

Wel wilde Staatsen vastgesteld zien of er een relevante bron, een zogenoemd `zuiveringsonderzoek', inzake de rol van toenmalig burgemeester Berkhout in de oorlog, bestond. Deze bron zou - naar stellig verluid - niet zijn mee genomen in het boek. Na een uitgebreide zoektocht is in het gemeentearchief een `onderzoek zuivering gemeentepersoneel' aangetroffen. In het dossier zit een formulier over burgemeester Berkhout met alleen zijn naam, benoemingsdata en overlijdensdatum.

Voor burgemeester Staatsen is er nu geen enkele belemmering meer om het boek van de heer Braggaar in ontvangst te nemen.
* 24 december 2008