Gemeente Baarn

Veilige jaarwisseling in Baarn

Tijdens de vorige jaarwisseling is het op enkele plaatsen in Baarn erg onrustig geweest. Ook zijn er vernielingen aangericht. De gemeente en politie doen er alles aan om herhaling te voorkomen. Daarvoor is ook uw hulp nodig.

Vernielingen
Tijdens de afgelopen viering van Oud en Nieuw zijn vernielingen aangericht. Voor de gemeente liepen de kosten voor het herstellen van zinloze vernielingen op tot maar liefst EUR 50.000. Dat is zonde van het geld.

Onrust
Naast zinloze vernielingen was het op enkele plaatsen ook onrustig. In sommige buurten hadden mensen een groot vuur op straat ontstoken. Het aansteken van vuren is echter niet toegestaan. Ook werden soms eigendommen van buurtbewoners op het vuur gegooid. Verschillende mensen hebben aangegeven dat zij beslist niet nogmaals zo'n jaarwisseling willen meemaken.

Maatregelen
De politie en de gemeente zijn voorbereid op de komende jaarwisseling. Een van de speerpunten is het voorkomen van overlast en onrust. De plekken waar afgelopen jaren problemen waren, worden extra in de gaten gehouden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Essenlaan en de straten eromheen, waar het vorig jaar onrustig was. Bewoners van deze straten hebben een brief van de burgemeester ontvangen. Hierin staat dat overlast niet wordt geaccepteerd en dat de politie hier streng tegen optreedt. Personen, van wie bekend is dat zij de jaarwisseling aangrijpen om overlast te veroorzaken, krijgen voor de jaarwisseling een bezoek van de wijkagent.

In aanloop naar de jaarwisseling zijn de politie en de gemeentelijke opsporingsambtenaar in de hele gemeente actief op zoek naar jongeren die vuurwerk te vroeg afsteken. Ook het afsteken van illegaal vuurwerk wordt flink beboet. Dit is namelijk erg gevaarlijk en geeft veel overlast.
Door de politie wordt dus streng opgetreden. Niet alleen wordt het vuurwerk of carbid met bus in beslag genomen, er wordt ook een fikse boete opgelegd. En de eventuele schade wordt verhaald. Het schadebedrag kan behoorlijk oplopen.

Uw hulp nodig
Uiteraard kunnen de handhavers niet overal tegelijk zijn. Sterker nog: zij zijn afhankelijk van uw hulp. Wanneer mensen het idee hebben dat anderen de jaarwisseling willen aangrijpen om rotzooi te trappen, worden ze dringend verzocht de politie te bellen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als mensen voor de jaarwisseling materiaal verzamelen voor een vuur. Ook wanneer mensen overlast ondervinden van afgestoken illegaal vuurwerk of er wordt te vroeg vuurwerk afgestoken, kunnen ze de politie bellen. Er mag uitsluitend vuurwerk worden afgestoken vanaf 10.00 uur op 31 december tot 02.00 uur op 1 januari.

Wanneer mensen direct actie van de politie wensen om de overlast aan te pakken of in te grijpen in een dreigende situatie kan het alarmnummer 112 worden gebeld. Voor niet spoedeisende gevallen kan worden gebeld met 0900-8844 (lokaal tarief). Ook wanneer u vermoedt dat ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of verhandeld kunt u dit telefoonnummer bellen. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u een melding doen bij 0800-7000 (meld misdaad anoniem).

Schade beperken
De gemeente probeert de schade van gemeente eigendommen zoveel mogelijk te beperken. Zo worden bijvoorbeeld veel prullenbakken tijdelijk afgesloten. U kunt zelf ook maatregelen nemen om te voorkomen dat uw eigendommen worden vernield. Bekijk ook uw woning eens kritisch.

Mocht u nog eigendommen van de gemeente zien die risico lopen te worden vernield, dan stelt de gemeente het op prijs als u dit meldt via telefoonnummer (035)5481669 of de servicelijn (035) 5481888.