Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


24 dec 2008

Jaarwisseling rustiger?

Extra maatregelen van politie en gemeenten zullen relschoppers tijdens de komende jaarwisseling niet tegenhouden. Dit stellen politiewetenschappers Wim van Oorschot van de Nederlandse Politieacademie en Jaap Timmer van de Vrije Universiteit in Amsterdam in het Nederlands Dagblad.

De politie wil met onder meer straatverboden, cameratoezicht en meer agenten de onrust tegengaan. Het kan volgens de wetenschappers echter nog jaren duren voor de nieuwe aanpak effect heeft.

"Een traditie van een paar decennia kun je niet zomaar kenteren. Daar moet je in investeren en je hebt er een meerjarenplan voor nodig", zegt Van Oorschot. Een plotselinge overgang naar een ander, veel strenger, beleid kan volgens hem juist averechts werken. ''Daarom moet er meer aandacht zijn voor preventie", vult Timmer aan. "Het is algemeen bekend dat de afschrikkende werking van het strafrecht bijna nul is."

Een andere onderzoeker van de politieacademie, Otto Adang, stelt in het Reformatorisch Dagblad echter dat politie, justitie en gemeenten dit jaar meer greep zullen hebben op mogelijke rellen, omdat ze dit jaar eerder voorbereidingen zijn gaan treffen. Politieregio's zijn volgens hem tijdig aan de slag gegaan met zowel preventief als repressief beleid en hij heeft goede hoop dat het dit jaar op veel plaatsen wat rustiger zal zijn.