Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


24 dec 2008

Proef gezichtsherkenning in Amsterdam mislukt

Een proef in Amsterdam om gezichten van criminelen in winkels automatisch te herkennen, is stopgezet. De conclusie is dat de techniek nog niet zo ver is dat gezichtherkenning een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van winkelcriminaliteit.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Cohen dat tijdens de proef van 161 meetdagen het systeem slechts vier keer een gezicht herkende. Dit terwijl een veelpleger met een winkelverbod tien keer door het personeel is geregistreerd, maar niet door het systeem.

Alle betrokken partijen (gemeente, politie en bedrijfsleven) zijn het er over eens dat het aantal herkenningen een te mager resultaat is. De conclusie is dat de stand van de techniek nog niet dusdanig is dat gezichtherkenning breed toegepast kan worden in winkels en een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van winkelcriminaliteit.

De proef krijgt daarom voorlopig geen vervolg. Over een jaar wordt opnieuw gekeken naar de technische mogelijkheden. Het initiatief daarvoor ligt bij het Platform Criminaliteitsbestrijding Amsterdam-Amstelland.