Gemeente Zaanstad

23-12-2008

Gemeente Zaanstad vraagt subsidie aan voor uitbreiding walstroomvoorzieningen

Gemeente Zaanstad overweegt haar walstroomvoorzieningen op te waarderen naar 63 ampère voor de beroepsscheepvaart en 400 ampère voor de riviercruisevaart. Hiervoor is een subsidietraject gestart samen met Amsterdam. De belangrijkste overweging om te kiezen voor walstroom is het verbeteren van de Zaanse luchtkwaliteit.

Zaanstad trekt met de opwaardering van walstroomvoorzieningen gelijk op met de gemeente Amsterdam. Samen hopen zij in aanmerking te komen voor Europese en provinciale subsidie. In mei 2009 zal naar verwachting duidelijk worden of beide steden in aanmerking komen voor de subsidie. Burgemeester en wethouders moeten in een later stadium nog beslissen of en hoe zij de walstroompunten daadwerkelijk meer vermogen willen geven.

Zaanstad beoogt met het opwaarderen van walstroom de geluid- en geuroverlast bij de omwonenden te verminderen en de Zaanse luchtkwaliteit te verbeteren. Verantwoordelijk wethouder Robert Linnekamp van Milieu is blij dat de gemeente dit gaat onderzoeken. De walstroomvoorziening is een van de maatregelen uit het Zaanse luchtkwaliteitplan. De gemeente Zaanstad wil verschillende milieumaatregelen nemen om de veiligheid, gezondheid en schoonheid van de leefomgeving te verbeteren.

Het opwaarderen van het walstroom vermogen zal bovendien een gunstige uitwerking hebben op het Amsterdams-Zaanse havengebied. Dit gebied is een belangrijk onderdeel van het hele netwerk van binnenhavens. Zaanstad zou graag zien dat schippers de Zaan als hoofdvaarweg intensiever gebruiken, wat bijdraagt aan de economische ontwikkeling van de streek en aan een goed netwerk van transport over het water.