Gezichtsherkenning in winkels een succes

24/12/2008 15:59

A2Z technology B.V.

Gezichtsherkenning in winkels een succes

Nieuw bedrijf Panoptes voor oplossingen met intelligent cameratoezicht

Bosch en Duin, 24 december 2008

Cameratoezicht met gezichtsherkenning werkt. Dit is de conclusie van een uitgebreide proef die gehouden is in een Albert Heijn filiaal in Amsterdam. De proef is uitgevoerd door de Biometric Expertise Group, in samenwerking met de Gemeente, de Politie Amsterdam-Amstelland en Albert Heijn. De proef heeft laten zien dat de techniek tenminste tien keer beter in staat is om personen van een foto te herkennen dan de mens. Hierdoor kunnen winkelontzeggingen beter worden gehandhaafd en kunnen veelplegers door winkelpersoneel worden opgemerkt. Geconstateerd is dat het veiligheidsgevoel in de winkel als gevolg daarvan vooral bij het personeel toeneemt. Ook heeft de proef aan het licht gebracht hoe de gezichtsherkenningstechniek door het personeel gehanteerd kan worden en hoe met de partners in de veiligheidsketen kan worden samengewerkt, dit alles uiteraard binnen de wettelijke kaders die daarvoor zijn. De projectgroepleden hebben afgesproken dat het verder ontwikkelen en commercialiseren van het cameratoezicht met gezichtsherkenning nu aan de marktpartijen is.

De twee partners van de Biometric Expertise Group, Max Snijder en Michiel Kraak, hebben daartoe de nieuwe onderneming Panoptes opgericht. Panoptes levert oplossingen voor intelligent cameratoezicht, o.a. met gezichtsherkenning. "Cameratoezicht neemt een enorme vlucht", zegt Michiel Kraak, voormalig projectleider van de proef, "Daardoor ontstaat er een berg beeldmateriaal die door de mens niet meer te verwerken is. De proef heeft aangetoond dat het in de praktijk mogelijk is om met gezichtsherkenning uit deze berg waardevolle informatie te halen, namelijk het herkennen van personen. Daarmee kunnen persoonsgebonden ontzeggingen, zoals winkelverboden, gehandhaafd worden en kunnen anderen, zoals veelplegers, opgemerkt worden".

De verbetering van de techniek van gezichtsherkenning is door de proef in een versnelling geraakt. "De techniek kan 1 op de 2 personen succesvol herkennen" zegt Max Snijder, "wat veel beter is dan waartoe de mens in staat is in vergelijkbare omstandigheden. Minstens zo belangrijk is dat het aantal valse herkenningen verwaarloosbaar was, zodat een in de praktijk bruikbare oplossing is ontstaan". Michiel Kraak vult aan: "Natuurlijk hebben we tijdens de proef ook technische problemen gehad, behoorlijke zelfs, maar die hadden niets te maken met de gezichtsherkenning maar met databases en draadloze netwerken. We wilden per se dat het beveiligingspersoneel in het Albert Heijn filiaal de herkenningen van het systeem op een draagbaar apparaat konden afhandelen en dat bleek aanvankelijk lastiger dan voorzien.

Inmiddels heeft Panoptes een eigen applicatie die deze problemen niet heeft en die voortaan gebruikt gaat worden. Michiel Kraak: "De marktcontacten die we nu hebben zijn veelbelovend, er is veel interesse voor deze nieuwe vorm van cameratoezicht, er is veel interesse voor deze nieuwe vorm van cameratoezicht, niet alleen bij het grootwinkelbedrijf en winkelcentra, maar ook bij het openbaar vervoer en leveranciers van meldkamer- en surveillancediensten."