Actie Greenpeace op Noordzee tegen palmolietanker

24/12/2008 16:13

St. Greenpeace Nederland

Foute palmolie niet welkom

Greenpeace voert actie op volle zee tegen de palmolietanker Isola Corallo met bestemming Rotterdam. De milieuorganisatie zet hierbij de Rainbow Warrior in. Actievoerders schilderen vanuit rubberboten de tekst 'Forest Crime' op de romp van de tanker. De palmolie is afkomstig van het bedrijf Sinar Mas, de grootste palmolieproducent van Indonesië. Voor de teelt van palmolie verwoest het bedrijf op grote schaal Indonesische bossen. Sinar Mas levert aan multinationals als Nestlé, Pizza Hut en Burger King. Greenpeace vindt dat deze afnemers niet langer palmolie uit bosgebieden moeten gebruiken. Er moet een einde komen aan de uitbreiding van palmolieplantages in bosgebieden.

Zes weken geleden blokkeerden actievoerders van Greenpeace ditzelfde schip in de haven van het Indonesische Dumai. In de weken daarna heeft Greenpeace gesprekken gevoerd met Sinar Mas, maar het bedrijf weigert de verwoesting van oerbos te staken. Het bedrijf kapt in kwetsbare veenbossen op Sumatra en Kalimantan. Nadat de kostbare houtsoorten zijn weggekapt, wordt de rest platgebrand om ruimte te maken voor plantages met palmolie. Op Papoea heeft het bedrijf uitbreidingsplannen voor palmolieplantages die een gebied beslaan groter dan de helft van Nederland.

"Wat Sinar Mas in Indonesië doet is pure roofbouw. En door deze palmolie te importeren werken wij in Nederland mee aan de verwoesting van de laatste bossen", zegt Suzanne Kröger, campagneleider bossen bij Greenpeace Nederland. "Bedrijven als Nestlé en Burger King hebben hun ogen hier tot nu toe voor gesloten. De tijd is rijp om Sinar Mas stevig onder druk te zetten."

In mei besloot Unilever de oproep van Greenpeace voor een moratorium te steunen. Inmiddels hebben ook andere afnemers zich achter het moratorium geschaard. Deze bedrijven moeten nu laten zien dat ze ontbossing daadwerkelijk willen stoppen door hun contracten met Sinar Mas op te zeggen.

De ontbossing in Indonesië gaat in een razend tempo. Dit bedreigt niet alleen unieke plant- en diersoorten, maar is ook een ramp voor het klimaat. Met name het omhakken van koolstofrijke veenbossen voor de aanleg van palmolieplantages brengt een enorme broeikasgasuitstoot teweeg. Door deze ontbossing behoort Indonesië tot de landen met de grootste uitstoot van broeikasgassen ter wereld.

Tijdens de klimaattop in Poznan eerder deze maand pleitten diverse landen voor de invoering van een internationaal bossenfonds dat landen geld geeft voor het behoud van hun bossen. Indonesië hoopt te profiteren van deze internationale financiële steun. Vooralsnog jaagt het land de ontbossing in eigen land echter alleen maar aan: de overheid kent miljoenen hectaren bos toe aan de palmolie-industrie. "De Indonesische president moet nu de destructieve praktijken van bedrijven als Sinar Mas aan banden leggen en een moratorium afkondigen voor verdere ontbossing", aldus Bustar Maitar, campagneleider bossen voor Greenpeace Indonesië aan boord van de Rainbow Warrior.

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 550.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.