Gemeente Zaanstad

24-12-2008

Hondenpoepbakken rond jaarwisseling niet bruikbaar

Alle hondenpoepbakken in Westerwatering en Willis zijn in de periode 29 december tot en met 5 januari onbruikbaar. De gemeente Zaanstad verwijdert dit jaar als proef de binnenbakken en zet de deuren open om schade door vuurwerk te voorkomen. Bij de vorige jaarwisseling zijn er door de hele gemeente 103 poepbakken vernield met vuurwerk, een schadepost van ruim EUR 50.000.

Vorig jaar zijn de meeste poepbakken in de buurten Westerwatering in Zaandam en Willis in Krommenie met vuurwerk vernield. Vandaar dat de gemeente Zaanstad in deze twee buurten als proef de bakken preventief `onklaar' maakt. In 2009 wordt gekeken of de proef voldoende resultaat heeft opgeleverd, dus of de kosten van het werk opwegen tegen de `baten'. Ook worden andere maatregelen bekeken en besproken, zoals slotjes op de bakken of het geheel verwijderen van de bakken. In de loop van 2009 komt er een voorstel voor vuurwerkmaatregelen voor alle hondenpoepbakken.

Hondenbezitters in Westerwatering en Willis kunnen de uitwerpselen van hun hond van 29 december tot en met 5 januari kwijt in de reguliere afvalbakken op straat of de eigen vuilcontainer.

Preventie vuurwerkoverlast

De gemeente Zaanstad zet dit jaar op verschillende manieren in op het verminderen van vuurwerkoverlast. De gemeente voert, in samenwerking met de politie en Bureau Halt, een lik-op-stukbeleid ten aanzien van vuurwerkoverlast. De gemeente Zaanstad probeert ook door voorlichting de vuurwerkoverlast te verminderen. Zo kregen leerlingen van groep 8 een speciale vuurwerkles, samengesteld door Bureau Halt.