Periodiek overzicht Afghanistan

24 december 2008, 16.00 uur

Militairen op Kamp Holland vormen een erehaag voor de gesneuvelde sergeant Mark Weijdt. Sergeant Mark Weijdt sneuvelde afgelopen vrijdag bij een aanslag met een Improvised Explosive Device (IED). De eenheid waar Mark Weijdt deel van uitmaakte was samen met militairen van de Afghan National Army (ANA) betrokken bij een operatie aan de noordzijde van de Baluchivallei.

De 24-jarige sergeant stapte op het explosief toen hij met zijn manschappen steun wilde verlenen aan een andere eenheid van Task Force Uruzgan (TFU) die onder vuur werd genomen door opstandelingen. Bij de aanslag raakte een soldaat licht gewond. Sergeant Weijdt is inmiddels aangekomen in Nederland. Na een korte ceremonie op Vliegbasis Eindhoven werd hij overgedragen aan zijn familie.

Na aankomst op Vliegbasis Eindhoven wordt de kist door een erehaag gedragen.

Intensieve patrouilles
De eenheid van Mark Weijdt was bij de meerdaagse operatie Tergh Ghar (Tijgerberg). Aan de noordzijde van de Baluchi-vallei is de aanwezigheid van ISAF en Afghaanse veiligheidstroepen minder frequent. Doel was om door middel van intensieve patrouillegang inzicht te verkrijgen op vijandelijke activiteiten in het gebied, waar met enige regelmaat IED's worden aangetroffen. Het was de derde operatie in een tijdsbestek van twee weken. De vorige operaties hebben in de regio Mirabad en aan de Westzijde van de Helmand-rivier plaatsgevonden.

Afghaanse politieinstructeurs
Vijf officieren van de Afghaanse politie zijn deze week geslaagd voor de instructeurscursus. Het is de eerste lichting Afghanen in Uruzgan die de training van het eigen politieapparaat op zich neemt. De diploma's werden in het Provinciaal Reconstructie Team huis op Kamp Holland uitgereikt door de commandant van TFU, kolonel Kees Matthijssen.
De Afghaanse instructeurs worden gefeliciteerd.

De vijf officieren, mogelijk aangevuld met meer instructeurs, nemen uiteindelijk de training van politieagenten over van de TFU, coalitiepartners, EUPOL en Dyncorp. Dit gebeurt in het Politie Trainings Centrum (PTC) dat momenteel in aanbouw is naast Kamp Holland. Naar verwachting wordt dit gebouw in januari opgeleverd.

Medailles voor Tsjechen
Het Tsjechische wachtdetachement op Camp Hadrian in Deh Rawod heeft deze week de NAVO-medaille uitgereikt gekregen. De bewakers bemannen vanaf juli de wachttorens van het Nederlandse kamp, samen met Afghaanse bewakers van de Afghan Security Guard. Kolonel Matthijssen, die de medaille uitreikte, noemde deze gebeurtenis een erkenning voor de Tsjechische bijdrage aan de wederopbouw van Afghanistan.

Een Tsjechische militair krijgt de NAVO-medaille opgespeld door haar detachementscommandant.

Vanwege de langere deelname van Nederland aan ISAF vanaf augustus 2008, besloot de Tsjechische Republiek bij te dragen aan de missie in Uruzgan. Dit resulteerde in de aanwezigheid van het wachtdetachement. De bewakingstaak maakt een belangrijk deel uit van de missie, omdat het de Nederlandse militairen, het Franse Operational Mentor and Liaison Team en de Afghaanse militairen de mogelijkheid geeft zich te focussen op hun werk buiten de poort. De NAVO-medaille wordt uitgereikt aan militairen die langer dan dertig dagen op uitzending zijn.

Militair gewond
Een Nederlandse militair van de TFU is aan zijn hand gewond geraakt toen een handgranaat voortijdig ontplofte. Het ongeval gebeurde op de schietbaan van Camp Hadrian in Deh Rawod. De militair is door een Brits vliegtuig met medische voorzieningen naar Groot-Brittannië vervoerd. Omdat hij moet spoed geopereerd moest worden is dat in Birmingham gebeurd. De operatie is volgens de artsen geslaagd. De toedracht van het ongeval wordt onderzocht door de Koninklijke Marechaussee.

Gevechtscontacten
Kandahar Airfield is deze week opnieuw tweemaal opgeschrikt door een raketaanval. Hierbij raakten drie buitenlandse militairen lichtgewond.

Militairen van de TFU losten enkele malen een waarschuwingsschot, omdat bestuurders van voertuigen stopsignalen negeerden.

Periodiek overzicht
In verband met de feestdagen verschijnt er volgende week geen periodiek overzicht Afghanistan. Het eerstvolgende overzicht wordt gepubliceerd op donderdag 8 januari 2009. De redactie wenst alle militairen in Afghanistan en andere uitzendgebieden en hun thuisfront een fijne en veilige kerst en alle goeds voor 2009.