Gemeente Zaanstad

23-12-2008
Zaanstad en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier starten proefproject waterbank

Op 19 december ondertekenden wethouder Piet Keijzer van gemeente Zaanstad en hoogheemraad Jan Wentink van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de overeenkomst Waterbank. De Waterbank is een digitaal registratiesysteem waarin de hoeveelheid oppervlaktewater in de Zaanstreek wordt bijgehouden. De overeenkomst is onderdeel van het convenant het `Waterplan Zaans Blauw' dat de gemeente en het hoogheemraadschap samen hebben opgesteld.

Bebouwing van landelijk gebied en andere onverharde terreinen heeft ingrijpende gevolgen voor de waterhuishouding. Door het steeds grotere oppervlak aan verhard terrein (gebouwen, wegen, parkeerterreinen e.d.), is er bij hevige regenbuien meer kans op wateroverlast. Om dat te voorkomen is extra waterberging nodig. Bij elk nieuwbouwproject en bij elke nieuwe infrastucturele aanpassing zou apart ruimte voor water ingepland moeten worden.

Om te voorkomen dat er overal in de Zaanstreek losse vijvers neergelegd worden, wordt nu centraal de toename aan verhard oppervlak en de te compenseren waterberging bijgehouden in de Waterbank. Zo kan bij bouwplannen de noodzakelijke waterberging op een andere locatie worden aangelegd. Hierdoor wordt het watersysteem beter, en kunnen bouwlocaties beter worden benut.

In een proefperiode van 2 jaar worden onderdelen getest en worden er zaken verder uitgewerkt en beproefd. Ieder kwartaal wordt de balans in het registratiesysteem opgemaakt. Eind 2010 eindigt de proefperiode en besluiten de gemeente en het hoogheemraadschap of ze met de waterbank doorgaan. De gemeente Zaanstad is de eerste gemeente binnen het Hoogheemraadschap Hollans Noorderkwartier die met deze waterbank werkt.
Meer informatie over water in en om de Zaanstreek kunt u vinden op: www.zaanstad.nl/waterloket