Gemeente Purmerend

Gratis beltegoed voor winnaars vuurwerkquiz bureau Halt

24 december 2008

De prijswinnaars van de vuurwerkquiz van bureau Halt op de campagnesite www.knalrelaxed.nl zijn bekend. Dit jaar stond er op die website een prijsvraag waarmee jongeren beltegoed konden winnen. Hiervoor moesten zij een aantal vragen over schade, regels en veiligheid rondom vuurwerk beantwoorden. Inmiddels zijn er uit de bijna 3000 inzendingen vijf jongeren uit de regio Zaanstreek-Waterland als winnaar uit de bus gekomen. Deze jongeren krijgen een beltegoed van EUR 25,- per persoon. De winnaars hebben hierover persoonlijk bericht ontvangen.

Voor het kopen en afsteken van vuurwerk bestaan wettelijke regels. Zo wordt de veiligheid bewaard en overlast voorkomen. Vuurwerk mag alleen gekocht worden bij erkende verkoopadressen door personen van zestien jaar of ouder. Men mag alleen vuurwerk in bezit hebben op 29,30 en 31 december 2008 en het afsteken mag alleen van 31 december, 10.00 uur tot 1 januari, 02.00 uur. Buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk strafbaar. Het is ook verboden illegaal vuurwerk te kopen of in bezit te hebben.

Jongeren kunnen bij Halt terechtkomen door illegaal vuurwerk en als ze legaal vuurwerk buiten de vastgestelde verkoopdagen in bezit hebben. Maar ook als ze meer dan tien kilo vuurwerk hebben, vuurwerk afsteken buiten de toegestane tijd en als ze strafbaar baldadig gedrag met vuurwerk vertonen.

Halt biedt een breed pakket aan activiteiten om kinderen en jongeren voor te lichten over het verstandig omgaan met vuurwerk. De website www.knalrelaxed.nl is één van de in het oog springende middelen die Halt inzet. Wat mag en wat mag niet? Hoe voorkom je overlast? Hoe kun je plezier beleven aan vuurwerk zonder jezelf of een ander schade te berokkenen? Op deze vragen geven de activiteiten van Halt antwoord.