Gemeente Winterswijk


Herontwikkeling spoorzone Winterswijk kan van start met aankoop grond

Winterswijk - Met ingang van 23 december 2008 is de gemeente Winterswijk eigenaar van een grondperceel ter grootte van 2,7 hectare, gelegen tussen de Misterweg, Parallellweg en het verlengde van de Dingstraat en voormalig eigendom van NS Poort. De aankoop van dit perceel vormt de eerste mijlpaal in fase 1 van de ontwikkeling van het westelijke deel van de spoorzone.

De ondertekening van het verkoopcontract vond op 23 december plaats op het raadhuis in aanwezigheid van vertegenwoordigers van NS Poort en van de gemeente Winterswijk, waaronder de wethouders Rik Gommers, Ben Uffink en Henk Kok.

Resultaat onderhandelingen
Het grondperceel is aangekocht voor een bedrag van ¤ 1.950.000. Gedurende een jaar hebben de beide betrokken partijen met elkaar over de aankoop onderhandeld. Bij de aankoop is rekening gehouden met de eventuele aanwezigheid van explosieven in de bodem: afgesproken is dat de gemeente Winterswijk het terrein zal onderzoeken op de aanwezigheid van explosieven en waar nodig deze ook zal ruimen. Voor de kosten die daarmee gemoeid zijn kan een beroep worden gedaan op subsidie van het Rijk.

Voortgang ontwikkeling fase 1 van stedenbouwkundig kader De gemeente Winterswijk hoopt eind 2009 te kunnen starten met de bouwactiviteiten in het westelijk deel van de Spoorzone (1e fase). Daarbij gaat het globaal om het gebied tussen Misterweg, zalencentrum Nijenhuis en Houtdrogerij Capis. Hier wil de gemeente onder meer een nieuwe vestiging van de Driemark realiseren met daarbij een nieuwe binnensportaccomodatie. Ook is het de bedoeling om 230 parkeerplaatsen te maken voor algemeen gebruik. De bestemmingsplanprocedure hiervoor is inmiddels opgestart. Het streven is om het scholencomplex en de sport- en parkeervoorzieningen in najaar 2011 op te leveren.

Stedenbouwkundig kader spoorzone West
Het Stedenbouwkundig kader is opgezet om een betere ruimtelijke aansluiting te krijgen tussen de gebieden aan weerszijden van het spoor. Daarnaast moet het kader ruimte bieden om de landschappelijke kwaliteiten van het buitengebied door te trekken in de Winterswijkse kom. Het stedenbouwkundig kader omvat naast de eerder genoemde fase 1 nog twee fasen: fase 2 omvat het gebied Houtladingstraat/Misterweg/Parallelweg. Hier geeft het kader ruimte aan de functies natuur, ondernemen en uitgaan. fase 3 omvat het gebied tussen de nieuwbouw van De Driemark en het verlengde van de Dingstraat. In dit gebied is woningbouw gepland.