Kerstbezoek voor militairen Afghanistan

25 december 2008, 15.19 uur

Minister van Middelkoop bezoekt militiaren in Afghanistan.

Foto: Dave de Vaal, AVDD

De militairen in Afghanistan kregen tijdens de kerstdagen bezoek van defensieminister Eimert van Middelkoop en de commandanten van land- en luchtmacht, luitenant-generaal Rob Bertholee en luitenant-generaal Jac Jansen.

Zowel in de provincie Kabul, als in Uruzgan en Kandahar staken zij de militairen en burgers een hart onder de riem.

Na aankomst en een bezoek aan de Nederlanders op het hoofdkwartier van ISAF in Kabul, vertrok het gezelschap richting Uruzgan. Luitenant-generaal Jansen bezocht daar het Apachedetachement op Tarin Kowt. Minister Van Middelkoop en luitenant-generaal Bertholee reisden door naar Deh Rawod. Kerstavond werd door de minister en commandant landstrijdkrachten doorgebracht op Kamp Holland, waarbij ze ook een bezoek brachten aan de gezamenlijke kerstviering van Nederlanders, Australiërs, Fransen, Slowaken en Singaporezen. Luitenant-generaal Jansen schoof tijdens kerstavond op Kandahar Airfield (KAF) aan bij het kerstdiner van de luchtmachtmilitairen van de Air Task Force en het overig op KAF geplaatst Nederlands personeel.

Patrouille

Eerste kerstdag trokken de minister en generaal Bertholee richting Chora. Op de vooruitgeschoven basis de White Compound sprak de minister met de militairen. De minister bezocht verder de patrouillebasis Buman, van waaruit hij is rondgeleid langs de bouw van het nieuwe Basic Health Centre, de nieuwe bazaar van Sorgh Margab en een nabijgelegen politiepost waar het Nederlandse Police Mentoring Team aan het werk was.

Medailles
De commandant der luchtstrijdkrachten schoof op dat moment aan bij het kerstontbijt op Kandahar Air Field en bezocht onder meer de technische dienst van de Cougars, F-16 personeel en overig ondersteunend personeel van de luchtmacht. Rond het middaguur landde het gezelschap van de minster per Cougar op Kandahar Air Field. Meteen na de landing werd het personeel van de Cougarvlucht gedecoreerd met de NAVO-medaille, waarna het programma werd voortgezet met een bezoek aan het Regional Command South. Vervolgens ontvingen militairen van de Air Task Force, het Joint Support Detachment en het Contingentscommando de NAVO-medaille uit handen van de minster, generaal Bertholee en generaal Jansen.

Meeleven
In een toespraak voor de mannen en vrouwen bracht de minister sergeant Mark Weijdt in herinnering, die vrijdag 19 december sneuvelde toen hij op een onbekend explosief stapte. Vervolgens richtte hij zich op de kerst in een missiegebied. "U brengt deze bijzondere dagen door ver van huis, van familie en vrienden. Namens het hele kabinet wordt met u meegeleefd en dat geldt vast ook voor de rest van Nederland." Van Middelkoop prees de troepen die gevechtskracht combineren met ontwikkeling en diplomatie. "Samen met het Afghaanse leger worden veel resultaten geboekt. We zijn er echter nog lang niet."

Over de internationale samenwerking was de minister zeer te spreken. "Wat wel eens werd voorgesteld als een lappendeken, blijkt in de praktijk te leiden tot een uitstekende samenwerking tussen Nederlanders, Afghanen en andere coalitiepartners."