Ingezonden persbericht


Hilversum, 22 december 2008

EO HERHAALT POPULAIRE DRAMASERIE JULIANA TIJDENS KERSTDAGEN

EN KOMT IN 2009 MET NIEUWE REEKS

Juliana I, deel 1 en 2, 25 december, 13.20 uur, Nederland 1 Juliana I, deel 3 en 4, 26 december, 13.10 uur, Nederland 1 Juliana II vanaf maandag 5 januari, 22.05 uur, Nederland 1

De vierdelige dramaserie Juliana was in 2006 een groot succes en werd door gemiddeld 1,3 miljoen mensen bekeken. Daarom herhaalt de EO tijdens de kerstdagen de eerste serie en start ze in januari met een nieuwe reeks. In Juliana II wordt de kijker mee genomen naar turbulente tijden en spraakmakende kwesties uit het leven van Koningin Juliana, zoals: de oorlogstijd, de troonsbestijging, de Hofmans-affaire, en Juliana's relatie met Bernhard en hun kinderen. Kijk voor meer informatie op www.eo.nl/juliana.

Onderzoek Cees Fasseur
Juliana II is een uniek gedramatiseerd historisch document dat aansluiting vindt bij de resultaten van het recent opgeleverde onderzoek van Cees Fasseur. Fasseur kreeg als eerste historicus inzage in het Koninklijk Huis Archief en schreef vervolgens het boek Juliana & Bernhard. Het verhaal van een huwelijk dat in november uitkwam. Of het nu gaat om de briefwisseling of de rol van Greet Hofmans, in veel blijkt dat er in Juliana II een mooie vertaling van de werkelijkheid is gemaakt.

Juliana II
Het vierdelige vervolg ­ Juliana II ­ neemt de kijker mee naar turbulente tijden en spraakmakende kwesties uit het leven van Koningin Juliana. Het omvat een breder tijdvak dan de eerste serie en schetst een groter aantal gebeurtenissen uit Juliana's leven. Hoe beleefde Juliana de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp? En hoe gaat ze om met haar huwelijksproblemen? En wat was de rol van Greet Hofmans hierbij en in de rest van haar leven? In de serie wordt pijnlijk duidelijk hoe Juliana lijdt onder haar slechte huwelijk. Deze scènes over het persoonlijk leven van de koningin spraken Marieke de Kleine, die de rol van Juliana in de serie vertolkt, het meest aan: ³Zo roept Juliana als Bernhard haar grof beledigt: ³Je houdt niet van mij. Het zou genoeg zijn als je net zoveel van mij hield als ik van jou!² Dat is een oprechte ontboezeming, maar ook ontzettend pijnlijk.²

Juliana
Op Eerste en Tweede Kerstdag zendt de EO de herhaling van de dramaserie Juliana I uit. De serie belicht Juliana in een periode waarin zij haar weg moet vinden tussen het ontwikkelen van een eigen persoonlijkheid en het zich committeren aan de rol die vooraf volledig was vastgelegd. Juliana wordt erg beschermd opgevoed. Op haar 18de weet ze haar moeder ervan te overtuigen haar te laten studeren en komt ze als wereldvreemd meisje terecht in Leiden. De serie laat naast haar leven als student, haar ontmoeting en huwelijk met Bernhard zien. Daarnaast is de kijker getuige van de indrukwekkende manier waarop de jonge prinses alles op haar eigen manier doet, ondanks het keurslijf waar ze keer op keer mee wordt geconfronteerd.
---


---

Noot voor redactie,