Gemeente Nijmegen

Zilveren Waalbrugspeld voor Leo van Stijn

29/12/2008

De heer L.F.A. van Stijn (68) ontvangt de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Waalbrugspeld vanwege zijn verdiensten voor de Nijmeegse cultuur. Zo schrijft hij columns in het Nimweegs dialect en werkt mee aan het Nimweegs Dictee en het Nimweegs woordenboek. Bovendien schreef hij diverse liedjes over Nijmegen en is hij creatief leider van het Nimweegs SoapTheater.

Leo van Stijn werkte mee aan het Nimweegs woordenboek `Kiek daor wa raor'. Daarnaast levert hij een jaarlijkse bijdrage aan het Nimweegs Dictee. Inmiddels heeft Van Stijn ook 272 columns voor de Zondagkrant in het Nijmeegs dialect geschreven onder de titel `Krulle van de Buuk'. Bij elke column maakt hij een tekening van een karakteristiek Nijmeegs huis.

Leo van Stijn heeft ook meer dan 350 liedjes geschreven over Nijmegen. De meeste liedjes zijn geschreven in het `Nimweegs Dialect'. Ze getuigen van zijn liefde voor de stad. Hij en vele anderen brengen deze liedjes nog regelmatig ten gehore in de stad.

In 1977 richtte Van Stijn Cabaret Blokken op, een succesvolle theatergroep, die in 1993 opgevolgd werd door het Nimweegs SoapTheater. Leo van Stijn is daarvan nog steeds creatief leider. Hij schrijft alle teksten en muziek en is inspirator, regisseur én mede-acteur en -zanger. In het 15-jarig bestaan van het Nimweegs SoapTheater heeft hij 33 voorstellingen geschreven en geregisseerd.

Op zaterdag 27 december om 20.00 uur reikt loco-burgemeester Hans van Hooft de Zilveren Waalbrugspeld uit tijdens de voorstelling van het Nimweegs SoapTheater in de Stadsschouwburg.