Inspectie Verkeer en Waterstaat


Nederland opnieuw Europese topper in vervoersveiligheid

Nieuwsbericht | 29-12-2008

Nederland behoort tot de top van Europese landen op het gebied van verkeers- en vervoersveiligheid. Dat blijkt uit de jaarlijkse Veiligheidsbalans die de Inspectie Verkeer en Waterstaat op 29 december heeft gepubliceerd. Hierin staan de kerngegevens over de staat van veiligheid op het gebied van het verkeer, het vervoer van mensen en goederen over land, zee en door de lucht en op het gebied van waterbeheer.

De veiligheid op het spoor blijft toenemen. In 2007 is er geen enkele dode gevallen onder reizigers op het spoor. Onder reizigers vielen bij elkaar 85 gewonden, een forse daling ten opzichte van 2006. Toen vielen er nog 182 gewonden. Deze daling is een stap in de goede richting om de doelstelling zoals is vastgesteld in de kadernota Railveiligheid te behalen. De daling is vooral toe te schrijven aan de daling van het aantal botsingen met letsel na stoptonende sein (STS)-passages. Nederland bezet hiermee een vierde plaats in Europa op het gebied van spoorwegveiligheid.

Ook de verkeersveiligheid op het Nederlandse wegennet blijft toenemen, onder meer door betere infrastructuur en veiliger auto's. Sinds 1998 is het aantal verkeersdoden met 36% afgenomen. Alleen in Malta vallen binnen Europa naar verhouding minder slachtoffers in het verkeer. Wel blijft het aantal doden (791) en gewonden (18190) dat elk jaar valt bij het wegverkeer een aandachtspunt.

Het aantal ongevallen door de beroepsvaart op het Nederlands deel van de Noordzee is gedaald van 35 in 1998 naar 16 in 2007. Visserschepen blijken een groot aandeel te hebben in het totaal aantal ongevallen in de beroepsvaart op de Noordzee: in 2007 zijn 13 van de 20 betrokken schepen vissersschepen. Bij een aanvaring is meestal sprake van onvoldoende uitkijk op de brug. Het relatief hoge aantal doden in de visserij (3) blijft een aandachtspunt. In de binnenvaart is het aantal doden dat jaarlijks valt laag. Ongevallen in de binnenvaart worden veelal veroorzaakt door bedieningsfouten (38%).

De veiligheid in de luchtvaart ontwikkelt zich net als voorafgaande jaren positief. Het aantal dodelijke ongevallen staat in Europa op 0,16 per miljoen vluchten. Doden en zwaargewonden vallen voornamelijk in de kleine luchtvaart (4 doden en 3 zwaargewonden). De zwaargewonden vielen allen bij ongelukken met zweefvliegtuigen.