Gemeente De Bilt


Naar een veilig spoor en een groen winkelhart

Na jaren van studie en overleg wordt naar verwachting eind februari het Masterplan Centrum Bilthoven voorgelegd aan de gemeenteraad. Een 'bypass' in het stationsgebied, een groen winkelhart en een flinke uitbreiding van de parkeervoorziening vormen de belangrijkste pijlers. Bewoners en belanghebbenden zijn welkom om zich op woensdag 14 januari

te laten bijpraten tijdens een algemene informatiebijeenkomst.

Voor voetgangers en fietsers wordt het centrumgebied een stuk veiliger. Met een zogenaamde 'bypass' wordt het autoverkeer straks aan de westelijke kant onder het spoor door geleid. Bij de huidige spooroversteek komt een brede en verdiepte spoortunnel voor voetgangers en fietsers.

Een levendig Emmaplein vormt de wandelroute richting winkelgebied. Een doorsteek verbindt de Soestdijkseweg met de Julianalaan. Dit wordt de route door het centrum waar max. 30 km/uur mag worden gereden. Het winkelhart krijgt een groen en intiem karakter. Op het 'brinkachtige' Vinkenplein is ruimte voor horeca en terrassen. Boven de winkels komen woningen, ook in De Kwinkelier. In totaal wordt gerekend met zo'n 320 woningen.

Aan de zuidwestkant van het centrum komt een parkeervoorziening met een capaciteit van ca. 150 auto's. Ook de parkeergarage bij De Kwinkelier wordt uitgebreid en opgeknapt. Langs de route door het centrum komen op straatniveau extra parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers.

Een gevarieerde klankbordgroep van ca. 20 personen is nauw betrokken geweest bij het opstellen van de plannen op hoofdlijnen. Op bijna alle punten is nu overeenstemming. Via een separaat advies vraagt de klankbordgroep extra aandacht voor het integraal betrekken van De Kwinkelier bij de openbare ruimte.

Samenwerkingsovereenkomst met ProRail

Het college heeft op 23 december ook - onder voorbehoud van instemming door de gemeenteraad in januari - goedkeuring gegeven aan de inhoud van de overeenkomst die met ProRail wordt aangegaan om de genoemde ondertunneling in het stationsgebied te realiseren. Met het sluiten van de samenwerkingsovereenkomst is het juridisch en financiële kader gesteld en is een oplossing gevonden voor de aanpak van een spooroversteek die wordt gezien als de meest gevaarlijke overgang in Nederland. De daadwerkelijke ondertekening van deze overeenkomst wordt voor eind januari voorzien.

Informatiebijeenkomst

Bewoners en belanghebbenden zijn op woensdag 14 januari welkom in het H.F. Wittecentrum aan het Henri Dunantplein 4 in De Bilt. De zaal is om 19.30 uur open; het programma begint om 20.00 uur. Voor de pauze zijn er presentaties en na de pauze kunnen bezoekers bij diverse deskundigen terecht voor toelichting op zaken als verkeersafwikkeling, groen, parkeren en ondernemerschap.

Proces en planning

Het is de bedoeling dat het Masterplan Centrum Bilthoven op 12 februari wordt behandeld in de commissie Openbare Ruimte en dat de gemeenteraad op 26 februari hierover een besluit neemt. Wat volgt is een beeldkwaliteit- en een inrichtingsplan. Ook wordt begonnen met het voorbereiden van een nieuw bestemmingsplan. Bij besluitvorming over het bestemmingsplan hoort een formeel inspraaktraject.

Bithoven, 29 december 2008

N.B. Het masterplan en een samenvatting zijn in te digitaal of bij de receptie in het gemeentehuis te Bilthoven in te zien.