Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Verslag Landbouwraad van 18-19 december 2008

24 december 2008 - kamerstuk

rectie Internationale Zaken
Di

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum IZ. 2008/2297 24 december 2008 onderwerp bijlagen Verslag Landbouwraad van
18-19 december 2008 Geachte Voorzitter,

In deze brief informeer ik u over de uitkomsten van de Landbouw- en Visserijraad die op
18 en 19 december jl. in Brussel plaatsvond.

De belangrijkste onderwerpen op de agenda waren het Groenboek over de kwaliteit van landbouwproducten, het voorstel over de decontaminatie van pluimveevlees en de onderhandelingen over de toegestane vangsthoeveelheden en de zeedagen voor 2009.

Onder `diversen' kwamen de volgende dossiers en onderwerpen aan bod: de ongebruikte GLB-middelen, de door Griekenland opgelegde striktere controlemaatregelen voor de invoer van granen uit Roemenië en Bulgarije, de stand van zaken in de varkensvleessector in Ierland, de Euro-mediterrane top in Marseille van 3 november jl. en de illegale, ongemelde en ongereglementeerde visvangst.

Groenboek Kwaliteit Landbouwproducten (Informatie van het voorzitterschap) Na een eerste presentatie door de Commissie van het Groenboek tijdens de Landbouw- raad van 27 oktober heeft de Raad nu kort over het Groenboek gesproken, als onderdeel van een breed overlegproces. Tot het einde van het jaar is het mogelijk voor alle betrokkenen om te reageren op de inhoud van dit Groenboek. Het kabinetsstandpunt over dit Groenboek heb ik uw Kamer op 3 december jl. toegezonden. Het Frans voorzitterschap gaf een korte voortgangsrapportage waarin drie elementen centraal stonden; het belang van kwaliteitsbeleid, de geografische aanduidingen en de vereenvoudiging van de instrumenten. Het werk aan dit dossier zal uiteraard onder Tsjechisch voorzitterschap voortgezet worden. In mei 2009 zal de Commissie naar verwachting haar Mededeling publiceren.
Diverse lidstaten gaven aan het Groenboek te verwelkomen. Ook ik heb dat gedaan, omdat ik voedselkwaliteit van groot belang vind. Verder heb ik aangegeven dat voedselkwaliteit mijns inziens uit méér bestaat dan alleen het informeren van de consument. Ik gaf aan ook duurzame productie, gezond voedsel en duurzame consumptie belangrijk te vinden. Daarbij noemde ik een ketenaanpak de goede aanpak.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 24 december 2008 IZ. 2008/2297 2

Het bewaken van de kwaliteit van ons voedsel zie ik als een gezamenlijke verantwoorde- lijkheid van overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de consument, zonder dat dit gepaard gaat met substantiële extra kosten of lasten.

Decontaminatie pluimveevlees (`chloorkip')
(Aanname)
Het voorstel om vier antimicrobiële stoffen toe te staan teneinde pluimveekarkassen te ontsmetten is unaniem verworpen. Ik ben verheugd met het verwerpen van het voorstel. Nederland heeft al sinds de stemmingen in het Standing Committee on Food Chain and Animal Health (SCOFCAH) van juli dit jaar positie ingenomen. Ik ben van mening dat zolang een zorgvuldige beoordeling van de borging van de veiligheid voor mens, dier en milieu niet heeft plaatsgevonden, deze stoffen niet kunnen worden gebruikt.

Vaststellen TAC en visquota voor 2009
(Politiek akkoord)
De Raad heeft met unanimiteit een akkoord bereikt over de toegestane vangsthoeveel- heden (total allowable catches - TAC) voor 2009 en over de voorwaarden waaronder op betrokken bestanden kan worden gevist. Voor de voor Nederland belangrijkste bestanden zijn de meeste TAC-voorstellen van de Commissie ongewijzigd overgenomen. Dit betekent een stijging met 9% voor Noordzeetong, 13% voor schol, 30% voor kabeljauw en een daling van 15% voor haring. Het Nederlands quotum voor blauwe wijting daalt met ongeveer 58%, maar stijgt voor makreel met 33%. Voor horsmakreel in de westelijke wateren heeft de Raad besloten tot een gelijkblijvende TAC van 170.000 ton. Voor de overige platvissoorten, de zogenaamde geassocieerde bestanden, is de Raad niet akkoord gegaan met het Commissievoorstel. De TAC voor tarbot en griet is gehandhaafd op het niveau van 5230 ton en de TACs voor schar en bot, tongschar en witje zijn eveneens gelijk gebleven

Overzicht van TACs en quota

Soort Gebied TAC 2009 Quotum TAC 2008 Quotum Nederland Nederland Tong Noordzee 14.000 10.466 12.800 9.563 Schol Noordzee 55.500 20.237 49.000 18.414 Kabeljauw Noordzee 28.798 2.762 22.152 2.125 Haring Noordzee 171.000 31.064 201.227 36.908 Makreel West. wat.* 569.171 28.905 385.366 21.719 Horsmakreel West. wat. 170.000 57.415 170.000 58.102 Blauwe West. wat. 590.000 13.787 1.266.282 32.666 wijting

West. wat. = Westelijke wateren.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 24 december 2008 IZ. 2008/2297 3

Beperken teruggooi
De Raad heeft de afspraken met Noorwegen over onder meer het beperken van de teruggooi overgenomen. Concreet betekent dit dat er vanaf 1 januari 2009 een verbod op het overboord gooien van marktwaardige vis (zogenoemde "high grading" waarbij de vissers alleen de vis met de hoogste marktwaarde aan boord houden) geldt. Dit houdt in dat vissers de gevangen vis die voldoet aan de minimummaatvoorschriften moeten aanlanden. Tevens zal vóór 1 september 2009 een operationeel systeem van Real Time Closures van kracht moeten zijn. Dat is een systeem waarbij een gebied voor visserij gesloten kan worden, indien er veel jonge ondermaatse vis voorkomt. Vooruitlopend daarop heeft de Raad besloten vanaf 1 januari 2009 de bestaande mogelijkheden voor lidstaten om binnen de 12-mijlszone noodmaatregelen met dit doel te nemen, te verruimen. Eveneens is besloten tot selectiviteitbevorderende maatregelen in de kabeljauwvisserij. Ook is de met Noorwegen afgesproken aanpassing van het beheerplan voor Noordzeeharing, gericht op een betere bescherming van jonge haring, overgenomen. Ten slotte heeft de Raad het beheerplan voor haring ten westen van Schotland aangenomen.

Het aantal zeedagen voor de platvistuigen gaat met 9,5% omlaag. Voor de als kabeljauw vistuig bestempelde tuigen gaat het aantal dagen met 25% omlaag. Het zeedagensysteem biedt wel voldoende flexibiliteit om aan te sluiten bij de praktijk van de Nederlandse visserij. De Raad heeft tevens besloten tot verlenging van het op beperkte schaal (5% van de boomkorvloot) toestaan van de pulse techniek in de boomkorvisserij in 2009.

Evenwicht ecologie en economie
De uitkomst van de Raad komt in belangrijke mate tegemoet aan mijn inzet. Er zijn besluiten genomen die recht doen aan de bestandsituatie én tegelijkertijd perspectief bieden aan de visserijsectoren. Besluiten die leiden tot biologische én economische duur- zaamheid. De TACs zijn verder beperkt, maar daar waar mogelijk op basis van de meerjarenbeheerplannen verhoogd. Ik ben positief dat de Raad een aantal besluiten heeft genomen, gericht op het terugdringen van de teruggooi en op de bevordering van de selectiviteit.

De TAC-stijging voor de Noordzee tong en schol zijn de uitkomst van de toepassing van het meerjarenplan. In dit plan is afgesproken dat de visserijsterfte (het percentage van het volwassen bestand dat mag worden bevist) elk jaar met 10% omlaag gaat, totdat het duurzaamheidsniveau is bereikt. Doordat het bestand groeit, leveren de regels van het meerjarenplan een stijging van de quota op. Dat geeft aan dat het meerjarenplan werkt. De status quo van de TAC voor geassocieerde soorten is van belang voor de Nederlandse visserijsector. De omvang van deze bestanden is stabiel. Wetenschappelijk zijn er geen redenen om de TAC lager vast te stellen. De status quo in de TAC voor horsmakreel in de westelijke wateren is in lijn met de biologische adviezen. Voor de Nederlandse visserij- sector met een aandeel van 34% in deze TAC is dit - zeker in het licht van de forse dalingen van haring en blauwe wijting - positief.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 24 december 2008 IZ. 2008/2297 4

Voor het zeedagenregime heeft de Commissie in de Raad op mijn verzoek het principe "quota boven zeedagen" uit het meerjarenplan voor tong en schol bevestigd. Het besluit van de Raad dat lidstaten zelf de zeedagen mogen verdelen over de vloot en het meenemen van meer dan één vistuig op een visreis, geeft het zeedagenregime de door mij bepleitte grotere flexibiliteit.

Het besluit om ook in 2009 de pulsvisserij op beperkte schaal toe te staan, is positief. Hiermee kan voortgegaan worden op het ingeslagen pad van innovatie in de Nederlandse visserijsector. Ik heb bij de Commissie erop aangedrongen zo spoedig mogelijk nadat de definitieve onderzoeksrapporten gereed zijn, een voorstel te doen voor definitieve toelating.

Diversen

a) Niet-gebruikte middelen uit de landbouwbegroting (Verzoek van de Poolse delegatie)
In september heeft de Poolse delegatie dit onderwerp ook al op de agenda laten plaatsen. Polen vroeg ook nu weer aandacht voor het feit dat land meer dan eens heeft ingezet op actief landbouwbeleid en actieve landbouwinterventie. Ongebruikte middelen uit de landbouwbegroting zouden volgens Polen ingezet moeten worden voor een crisisfonds en een meer actief beleid met betrekking tot de landbouwmarkten. De Commissie gaf aan dat er sprake moet zijn van begrotingsdiscipline en dat begrotingsplafonds niet gezien moeten worden als spending targets. Er vond geen discussie plaats.

b) Door Griekenland opgelegde striktere controlemaatregelen voor de invoer van granen uit Roemenië en Bulgarije
(Verzoek van de Bulgaarse en de Roemeense delegatie) De Roemeense delegatie heeft zeer bondig de Griekse autoriteiten nogmaals verzocht de handelsbelemmerende controlemaatregelen op granen en maïs uit Roemenië en Bulgarije op te heffen. Er waren geen interventies van andere lidstaten of de Commissie.

c) Stand van zaken in de varkensvleessector in Ierland (Verzoek van de Ierse delegatie en informatie van de Commissie) De Ierse delegatie heeft een korte toelichting gegeven over de stand van zaken rondom de dioxinebesmetting van runder- en varkensvlees in Ierland. Nadat de besmetting was geconstateerd, zijn er onmiddellijk maatregelen genomen. Vanuit een voorzorgskarakter zijn diverse bedrijven uit de voedselketen gehaald. Vlees van varkens die geslacht zijn tussen 1 september en 6 december 2008 is uit de markt gehaald. De European Food Safety Authority (EFSA) heeft geconstateerd dat er geen gezondheidsrisico bestaat voor mensen die producten van varkensvlees geconsumeerd hebben in de maanden voordat de producten uit de markt gehaald zijn. Verder is er geen sprake van schade voor de volksgezondheid. Wel zijn er enorme gevolgen voor de vraag naar Iers varkensvlees. Ten slotte geeft Ierland aan zeer verheugd te zijn over de besluiten van de Commissie om Ierland steun te verlenen voor de particuliere opslag van 30.000 ton voor vlees van varkens. Ook is Ierland blij met de communautaire steun voor het ruimen en zuiveren van de markten.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 24 december 2008 IZ. 2008/2297 5

De Commissie gaf aan dat de toestand inmiddels is gestabiliseerd. Het is zaak om vanaf nu het vertrouwen van het publiek te herstellen. De Commissie wees er verder op dat de EFSA heeft laten zien in staat te zijn in kort tijdsbestek een degelijk oordeel te geven. Mede hierdoor kon de EU snel en adequaat reageren op de ontwikkelingen in Ierland.

e) Illegale, ongemelde en ongereglementeerde (IUU-) visvangst (Informatie van de Portugese delegatie)
De Portugese delegatie heeft de Raad geïnformeerd over een incident waarbij Greenpeace acties ondernam tegen een aantal vissersvaartuigen in verband met illegale visserij- activiteiten. Betrokken vaartuigen waren evenwel volledig geautoriseerd voor het uitoefenen van visserijactiviteiten, zodat het geen IUU-visserij betrof. Portugal heeft nauw samengewerkt met de Europese Commissie in dit geval en heeft aangegeven ten algemene alles te ondernemen om de illegale, niet-gerapporteerde en niet-gereguleerde visserij tegen te gaan.

f) Euro-mediterrane top in Marseille van 3 november jl. (Informatie van het voorzitterschap)
Het Frans voorzitterschap gaf een korte stand van zaken rondom de Unie voor de Mediterrane Regio (UMR). De voorzitter deelde mee dat Egypte een ministeriële bijeen- komst gaat organiseren over landbouw- en voedselbeleid. Een onderdeel van de UMR is een op te richten agronomisch centrum voor het Middellandse Zeegebied. Hierbij staat de uitwisseling van kennis centraal.

Overig: bilateraal met Commissie over vetcorrectie En marge van de Raad heb ik een bilateraal overleg met Commissaris Fischer Boel gehad over een generieke toepassing van de verlaagde vetcorrectie in Nederland. Mijn streven is, zoals ik eerder heb aangegeven, om elke melkquotumhouder te kunnen laten profiteren van de 1,5% quotumgroei via de overeengekomen vetcorrectie in het kader van de Health Check. Commissaris Fischer Boel gaf aan dat hoewel zij begrip heeft voor mijn voorstel, zij veel juridische problemen voorziet. In januari 2009 zal er op technisch niveau verder gewerkt worden aan een mogelijke oplossingsrichting voor dit vraagstuk.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 24 december 2008 IZ. 2008/2297 6

Bijlage: lijst van A-punten

De volgende punten heeft de Raad als A-punt aangenomen, dat wil zeggen zonder discussie.

- Voorstel voor een verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1290/2005 betreffende de financiering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, en van Verordening (EG) nr. 1234/2007 houdende een gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten en specifieke bepalingen voor een aantal landbouw- producten ("Integrale-GMO-verordening"), met het oog op het opzetten van een schoolfruitregeling;

- Besluit van de Raad houdende benoeming van vier leden van de raad van beheer van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMEA);

- Voorstel voor een richtlijn van de Raad tot vaststelling van minimumnormen ter bescherming van kalveren (gecodificeerde versie);
- Voorstel voor een verordening van de Raad betreffende de uitvoer van cultuur- goederen (gecodificeerde versie);

- Voorstel voor een richtlijn van de Raad tot vaststelling van minimumnormen ter bescherming van varkens (gecodificeerde versie);
- Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten (verordening dierlijke bijproducten), voortgangsverslag;
- Voorstel voor een verordening (EG, EURATOM) van de Raad houdende aanpassing met ingang van 1 juli 2008 van de bezoldigingen en de pensioenen van de ambtenaren en de andere personeelsleden van de Europese Gemeenschappen;
- Voorstel voor een verordening van de Raad houdende aanpassing, met ingang van
1 juli 2008, van het pensioenbijdragepercentage van de ambtenaren en andere personeelsleden van de Europese Gemeenschappen, aanneming;
- Voorstel voor een kaderbesluit van de Raad betreffende het Europees bewijsverkrij- gingsbevel ter verkrijging van voorwerpen, documenten en gegevens voor gebruik in strafprocedures;

- Benoeming van de voorzitter van de Europese Adviescommissie voor statistische governance (ESGAB);

- Aanneming van een beschikking van de Raad tot wijziging van bijlage 13 van de Gemeenschappelijke Visuminstructies wat het invullen van visumstickers betreft;
- Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Russische Federatie inzake de versoepeling van de afgifte van visa voor kort verblijf (versie in het Bulgaars en het Roemeens), overnameovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Russische Federatie (versie in het Bulgaars en het Roemeens);
- Antidumping: voorstel voor een verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 74/2004 van de Raad van 13 januari 2004 tot instelling van een definitief compenserend recht op de invoer van katoenhoudend beddenlinnen uit India;

- Invoer van levensmiddelen, diervoeder, dieren en planten: veiligheid en conformiteit met de communautaire voorschriften, aanneming van conclusies van de Raad;

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 24 december 2008 IZ. 2008/2297 7


- Antidumping: voorstel voor een verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1628/2004 tot instelling van een definitief compenserend recht en tot definitieve inning van het voorlopige recht op grafietelektrodesystemen uit India en van Verordening (EG) nr.1629/2004 tot instelling van een definitief antidumping- recht en tot definitieve inning van het voorlopige recht op grafietelektrodesystemen uit India;

- Betere regelgeving in de sectoren plantenrassen en zaden, aanneming;
- Voorstel voor een verordening van de Raad tot vaststelling van een meerjarenplan voor het haringbestand in het gebied ten westen van Schotland en de visserijen die dat bestand exploiteren;

- Voorstel voor een verordening van de Raad tot vaststelling van een langetermijnplan voor kabeljauwbestanden en de bevissing van deze bestanden, en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 423/2004, aanneming van het wetgevingsbesluit;
- Ontwerp-verordening van de Commissie van tot uitvoering van Richtlijn 2005/32/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende eisen inzake ecologisch ontwerp voor eenvoudige set-top boxes, besluit geen bezwaar te maken tegen de aanneming;
- Voorstel voor een verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2505/96 betreffende de opening en wijze van beheer van autonome communau- taire tariefcontingenten voor bepaalde landbouw- en industrieproducten, aanneming;
- Voorstel voor een verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1255/96 houdende tijdelijke schorsing van de autonome rechten van het gemeen- schappelijk douanetarief voor bepaalde industrie-, landbouw- en visserijproducten, aanneming;

- Ontwerp-verordening van de Commissie tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (REACH) met betrekking tot bijlage XI, besluit geen bezwaar te maken tegen de aanneming door de Commissie;

- Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Gemeenschap, van het aanvullend protocol bij de Overeenkomst inzake samenwerking bij de bescherming van de kusten en het aquatische milieu van het Noordoost-Atlantische gebied tegen verontreiniging, aanneming;
- Raadgevend Comité voor het vrije verkeer van werknemers, benoeming van mevrouw Anna ROBRA, plaatsvervangend lid voor Duitsland, ter vervanging van de heer Stefan HOEHL, aftredend lid;

- Raadgevend Comité voor veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaats, benoeming van de heer Robert CUMMINGS, plaatsvervangend lid voor het Verenigd Koninkrijk, ter vervanging van de heer Gerry DUFFY, aftredend lid;
- Raad van bestuur van het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk, benoeming van de heer Eckhard METZE, Duits lid, ter vervanging van de heer Thomas HOLTMANN, aftredend lid;

- Raad van bestuur van het Europees Instituut voor gendergelijkheid, benoeming van mevrouw Isabelle RAUTI, lid voor Italië, ter vervanging van mevrouw Bianca BECCALLI, aftredend lid;

- Raad van bestuur van het Europees Instituut voor gendergelijkheid, benoeming van mevrouw Antonella GRAZIADEI, Italiaans plaatsvervangend lid, ter vervanging van mevrouw Alfonsina RINALDI, aftredend lid;

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 24 december 2008 IZ. 2008/2297 8


- Raadgevend Comité voor het vrije verkeer van werknemers, benoeming van mevrouw Helen LINDQUIST, Zweeds lid, ter vervanging van mevrouw Åsa CARLANDER, aftredend lid;

- Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening namens de Gemeenschap en de voorlopige toepassing van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat tot wijziging van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouw- producten;

- Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende het standpunt van de Gemeenschap in het Gemengd Veterinair Comité betreffende de wijziging van de aanhangsels 2, 3, 4, 5, 6 en 10 van bijlage 11 bij de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten;
- Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening namens de Gemeenschap van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat tot wijziging met voorlopige toepassing van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten;

- Ontwerpbesluit van de Raad tot instelling van een mechanisme voor het beheer van de financiering van de gemeenschappelijke kosten van de operaties van de Europese Unie die gevolgen hebben op militair of defensiegebied (ATHENA);
- Vrijgave van LIMITE-documenten betreffende de concepten "snelle reactie in het luchtruim en "snelle reactie op zee" aan de FYROM;
- Besluit van de Raad ter ondersteuning van de Haagse Gedragscode tegen de verspreiding van ballistische raketten (HCOC) in het kader van de uitvoering van de strategie van de EU tegen de verspreiding van massavernietigingswapens;
- Betrekkingen met de Republiek Kazachstan: besluit van de Raad en de Commissie betreffende de sluiting van het protocol bij de overeenkomst inzake partnerschap en samenwerking tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Kazachstan, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie;
- Betrekkingen met de Kirgizische Republiek: besluit van de Raad en de Commissie betreffende de sluiting van het protocol bij de overeenkomst inzake partnerschap en samenwerking tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Kirgizische Republiek, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie;
- Betrekkingen met de Republiek Oezbekistan: besluit van de Raad en de Commissie betreffende de sluiting van het protocol bij de partnerschaps- en samenwerkings- overeenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Oezbekistan, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie;
- GBVB-begroting: prioriteiten voor 2009 en 2010;
- Ontwerp van een modelovereenkomst inzake de status van een civiele crisis- beheersingsmissie van de Europese Unie in een gaststaat (SOMA);
- Klimaatverandering en veiligheid: aanbevelingen van de hoge vertegenwoordiger en vervolg op het verslag van de hoge vertegenwoordiger en de Commissie inzake klimaatverandering en internationale veiligheid;

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 24 december 2008 IZ. 2008/2297 9


- Uitbreiding: aanneming van gemeenschappelijke standpunten van de EU betreffende de intergouvernementele conferenties met Kroatië en Turkije;
- Besluit van de Raad tot wijziging van Besluit 1999/70/EG betreffende de externe accountants van de nationale centrale banken, wat betreft de externe accountant van de Banque centrale du Luxembourg;

- Verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1338/2001 tot vaststelling van maatregelen die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de euro tegen valsemunterij;

- Verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1339/2001 houdende uitbreiding van de werking van Verordening (EG) nr. 1338/2001 tot vaststelling van maatregelen die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de euro tegen valse- munterij, tot de lidstaten die de euro niet als munteenheid hebben aangenomen;
- Verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2182/2004 betreffende op euromunten lijkende medailles en penningen;
- Verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2183/2004 tot uitbreiding van de toepassing van Verordening (EG) nr. 2182/2004 betreffende op euromunten lijkende medailles en penningen tot de niet-deelnemende lidstaten;
- Kader inzake mechanismen voor het mengen van leningen en schenkingen in de context van externe hulp;

- Verslag aan de Raad overeenkomstig artikel 14, lid 2, van het gemeenschappelijk optreden van de Raad houdende benoeming van de speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie bij de Afrikaanse Unie;

- Bekrachtiging van de herziene Overeenkomst van Cotonou: bezwaar tegen het voorbehoud in de door Equatoriaal-Guinea nedergelegde akte van bekrachtiging, ontwerpbrief aan de president van de Republiek Equatoriaal-Guinea;
- Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting van het Aanvullend Protocol bij de Overeenkomst inzake handel, ontwikkeling en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Zuid-Afrika, anderzijds, in verband met de toetreding van de Republiek Bulgarije en van Roemenië tot de Europese Unie, verzoek van de Raad om instemming van het Europees Parlement;

- Ontwerpbesluit van het ACS-EG-Comité van Ambassadeurs tot vaststelling van de begroting van het Centrum voor de ontwikkeling van het bedrijfsleven (COB) voor 2009;

- Verordening van de Raad betreffende de bevoegdheid, het toepasselijke recht, de erkenning en de tenuitvoerlegging van vonnissen, en de samenwerking op het gebied van onderhoudsverplichtingen, aanneming;

- Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting van de Overeenkomst voor samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Zwitserse Bondsstaat, anderzijds, ter bestrijding van fraude en andere illegale activiteiten die hun financiële belangen schaden;
- Verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1083/2006 inzake het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Europees Sociaal Fonds en het Cohesiefonds, wat bepaalde inkomstengenererende projecten betreft, aanneming van het wetgevingsbesluit;

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 24 december 2008 IZ. 2008/2297 10


- Ontwerpbesluit van de Raad houdende benoeming van de leden van het comité bedoeld in artikel 3, lid 3, van bijlage I van het Protocol betreffende het statuut van het Hof van Justitie, aanneming;

- Ontwerp van Raadsconclusies over de toepassing van een nieuwe aanpak van de Schengenevaluatie;Betrekkingen met Kroatië, deelname van Kroatië aan de werkzaamheden van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten;
- Antidumping, voorstel voor een verordening van de Raad tot instelling van een definitief antidumpingrecht en tot definitieve inning van het voorlopig recht op bepaalde bereide of verduurzaamde citrusvruchten (mandarijnen enz.) van oorsprong uit de Volksrepubliek China;

- Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van de consumenten met betrekking tot bepaalde aspecten van overeenkomsten inzake timeshare, langetermijnvakantieproducten, wederverkoop en ruil, aanneming van het wetgevingsbesluit;

- Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van communautaire procedures voor het vaststellen van grenswaarden voor residuen van farmacologisch werkzame stoffen in levensmiddelen van dierlijke oorsprong, tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 2377/90, aanneming.


---- --