Gemeente Soest

Budgetkrant huis-aan-huis in Soest

29 december

In de tweede week van januari wordt in Soest en Soesterberg huis-aan-huis een `Budgetkrant' verspreid. In deze krant staan tips om je financiën op orde te houden en schulden te voorkomen.

Daarnaast staan er adressen in waar inwoners terecht kunnen als ze toch financiële problemen hebben die ze zelf niet meer op kunnen lossen.

De gemeente Soest beseft terdege dat flinke financiële problemen of schulden het dagelijks leven ernstig verstoren. Het kan iedereen overkomen. Mensen die zijn aangewezen op een uitkering maar ook mensen die in dure huizen wonen en het ogenschijnlijk prima voor elkaar hebben.

Jongeren die bijvoorbeeld te dure telefoonabbonnementen hebben of ouderen die moeten rondkomen van alleen de AOW. Financiële problemen kunnen gezinnen ontwrichten en het maatschappelijk functioneren van iemand zwaar belasten.

Loket Schulden helpt

Daarom wil de gemeente daar een actieve rol in spelen. Dit doet ze door mensen met schulden actief te ondersteunen. In juni 2008 is het Loket Schulden opgericht. Daar wordt met de cliënt gekeken naar betalingsregelingen om de schulden af te lossen maar ook naar de oorzaak van de schulden. Is er bijvoorbeeld sprake van een eenmalige tegenvaller of is er een structureel probleem?

Informatie over voorkomen van schulden

Maar alleen schulden oplossen is niet genoeg. De gemeente wil ook bijdragen aan het voorkomen van schulden. En daar hoort informatievoorziening bij. Daarom wordt in de tweede week van januari huis-aan-huis in heel Soest en Soesterberg een informatiekrant bezorgd.

Hierin staan adviezen over hoe je verstandig met geld kunt omgaan. Maar ook informatie over bijvoorbeeld het Loket Schulden en het Sociaal Juridisch Informatiepunt. "Ik hoop dat mensen die hulp nodig hebben, dat in een vroeg stadium zoeken", zegt wethouder Lemmen. "Het Loket Schulden en het SJI kunnen mensen dan helpen om te voorkomen dat de problemen uit de hand lopen."

Krant ook op gemeentehuis

De krant wordt bezorgd vanaf maandag 5 januari tot zaterdag 10 januari. Mensen die een ja-nee of nee-nee sticker op de brievenbus hebben, krijgen de krant niet. Deze mensen kunnen als ze de krant wel willen hebben, vanaf maandag 12 januari een exemplaar ophalen op het gemeentehuis aan het raahuisplein. De krant staat dan ook op deze website.