Nieuw-Vlaamse Alliantie


Regering zonder Vlaamse meerderheid is schande (29/12/08)

Met de regering Van Rompuy I kiezen CD&V en Open VLD opnieuw voor een federale regering zonder Vlaamse meerderheid. Met de regering Leterme I kon men dit door het wegvallen van de N-VA nog verklaren als een accident de parcours, maar nu kiezen beide partijen hier bewust voor. N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dit een regelrechte schande. Hij vreest daardoor ook dat deze regering, die opnieuw gedomineerd wordt door Franstaligen, er niet in zal slagen om institutioneel en financieel orde op zaken te stellen.

Nog niet zo lang geleden maar het lijkt een ver verleden dreigden CD&V en haar kopman Yves Leterme dat als Guy Verhofstadt een (Paarse) regering zonder Vlaamse meerderheid zou maken, zij die zouden bekampen, te land, ter zee en in de lucht, van Opgrimbie tot De Panne. Bart De Wever: Van Open VLD weten we al lang dat ze de Vlaamse belangen verwaarlozen, maar dat ook CD&V nu bewust kiest voor een regering zonder Vlaamse meerderheid, is erg ontgoochelend. Dit is een unicum in de Belgische geschiedenis, een historisch dieptepunt voor Vlaanderen.

Bart De Wever benadrukt dat hij veel respect heeft voor Herman Van Rompuy op menselijk en professioneel vlak, maar het is onmiskenbaar iemand uit de Belgische vleugel van de CD&V. Ook deze keuze toont aan welke koers de partij vaart sinds het uiteenvallen van het kartel.

De slagkracht van deze regering om eindelijk institutioneel en financieel orde op zaken te stellen zal bijgevolg nihil zijn. Dezelfde partijen blijven immers aan het roer. Bart De Wever: De voorbije dagen heeft men het enkel over de poppetjes gehad, maar wat met de inhoud? Gaat deze regering eindelijk Fortis nationaliseren, zoals alle specialisten adviseren? Of blijft men bij de verkeerde keuze van de uitverkoop aan Frankrijk? Gaat deze regering eindelijk een humaan maar rechtvaardig asiel- en migratiebeleid voeren? Of blijft minister Turtelboom technisch werkloos op haar postje zitten? Gaat deze regering eindelijk ook budgettair orde op zaken stellen? Of graaft ze opnieuw een put in de put die Paars heeft nagelaten? Zal deze regering eindelijk BHV splitsen, zoals het Grondwettelijk Hof vraagt? Zal deze regering institutioneel de nodige hervormingen doorvoeren? Of blijft het bij het eerste pakket, de zogenaamde borrelnootjes waarvan nog enkel de chapelure over blijft en waarvoor in ruil massas geld naar Brussel zal vloeien?