Politie Groningen

Criminaliteit in Groningen afgenomen

Groningen, 29-12-2008 o Korpschef Oscar Dros heeft maandagmorgen in zijn jaarlijkse eindejaarsbijeenkomst teruggekeken op het jaar 2008 en vooruitgeblikt op het nieuwe jaar. Over de gehele linie is de criminaliteit in 2008 in de provincie Groningen licht gedaald. Het aantal mishandelingen is dankzij forse investeringen teruggedrongen.

Agressie en geweld tegen hulpverleners blijft een groot aandachtspunt. Datzelfde geldt voor woninginbraken. In 2009 is verder veel aandacht voor uitbuiting en het opsporingsproces. Diversiteit blijft een van de themas binnen de organisatie.

Technische hulpmiddelen voor geweld tegen hulpverleners

Het aantal politiemensen dat aangifte heeft gedaan van geweld en agressie is het afgelopen jaar toegenomen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties stelt een miljoen euro subsidie beschikbaar om geweld tegen politiemensen terug te dringen. Met de subsidie nemen de korpsen Groningen en Rotterdam-Rijnmond het voortouw om met technische hulpmiddelen verdachten op te sporen en te vervolgen. Bovendien is Regiopolitie Groningen het eerste korps in Nederland dat haar noodhulpvoertuigen uitrust met het automatisch voertuig locatie systeem-retour (AVLS-retour).

Aandacht voor woninginbraken

Regiopolitie Groningen is er in 2008 in geslaagd het aantal fietsendiefstallen en auto-inbraken te laten dalen. Ook het aantal aangiften van winkeldiefstal is gedaald. Daartegenover staat een toename van het aantal woninginbraken. De toename is er met name in de districten Groningen/Haren en Midden/Oost. Het Groningse politiekorps gaat stevig investeren om het aantal woninginbraken in 2009 te verminderen.

Uitbuiting

Met het Regionaal Uitbuitings en Interventie Team (RUIT) heeft Regiopolitie Groningen een specialistische afdeling op het gebied van uitbuiting. De politie pakt de zogenaamde moderne slavernij aan. Om zicht te krijgen op misstanden zijn vele controles in de prostitutiebranche uitgevoerd. Komend jaar gaat het korps in samenwerking met het Openbaar Ministerie bezig met een experiment in Bulgarije. De Groningse politie gaat samen met andere partners uit Nederland en Bulgarije mensenhandel bij de bron aanpakken.

Opsporing

Opsporing is voor Regiopolitie Groningen een van de topprioriteiten van 2009. Om dit te realiseren krijgt het opsporingsproces een kwaliteitsimpuls. Dit wordt onder meer gerealiseerd door een uitbreiding van de personele capaciteit. De aanpak van lokale en middencriminaliteit staat in de steigers. Het korps wil meer winst boeken als het gaat om de aanpak van meer georganiseerde vormen van criminaliteit in de regio. De nieuw opgezette divisie Informatie wordt verder in de organisatie verankerd.