Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Politiekorpsen extra alert met oud en nieuw

In het hele land zet de politie zich schrap voor de jaarwisseling. De nacht van Oud en Nieuw wordt in veel regio's beschouwd als een risico-evenement. Er is daarom extra personeel op de been. Ook zijn extra maatregelen aangekondigd.

In Rotterdam werken politie, justitie, vervoerder RET en andere partijen nauw samen om vernielingen en geweld op straat tegen te gaan. In Noord-Holland werken drie politiekorpsen samen, waardoor snel een extra groot ME-peleton ingezet kan worden.

Door het afleggen van huisbezoeken bij bekende raddraaiers proberen verschillende korpsen ongeregeldheden te voorkomen. De korpsen Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland werken samen met buurtvaders die jongeren 's avonds aanspreken op fout gedrag.

Extra camera's
In Rotterdam en Den Haag gaat de politie camera-apparatuur gebruiken om vernielingen vast te leggen. De politie IJsselland roept samen met de gemeenten Dalfsen en Ommen burgers op om vandalen te fotograferen of te filmen met hun mobiele telefoon.

In Flevoland richt de politie zich extra op geweld tegen hulpverleners. Mensen die zicht hieraan schuldig maken, kunnen een hogere strafeis verwachten en moeten binnen veertien dagen voor de politierechter verschijnen.

Er zijn ook korpsen die zich niet zo druk maken. De Drentse politie neemt bijvoorbeeld geen extra maatregelen, omdat het in Drenthe normaal gesproken relatief rustig is.

Lik-op-stukbeleid en snelrecht
Het Openbaar Ministerie gaat de komende jaarwisseling zo veel mogelijk lik-op-stukbeleid toepassen. Daarnaast wordt in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht na de jaarwisseling supersnelrecht toegepast. Samen met het lik-op-stukbeleid betekent dit dat iemand die in Amsterdam een ambulancemedewerker of een buschauffeur molesteert, na zijn arrestatie binnen drie dagen wordt berecht en de straf meteen moet uitzitten. De eerste supersnelrechtszittingen zijn vrijdag. In de rest van het land wordt snelrecht toegepast, wat inhoudt dat een zaak binnen twee weken voorkomt.

Het Openbaar Ministerie heeft afgesproken dat de eis in alle zaken van rond de jaarwisseling ongeveer 75% hoger zal zijn dan anders. Is er sprake van geweld tegen een politieambtenaar, een hulpverlener of een andere functionaris als een buschauffeur of een gemeenteambtenaar, dan zal de strafmaat, die al sinds enige tijd met 100 procent verhoogd is, met nog eens 50 procent extra worden verhoogd.