Travel Unie International Nederland N.V.

CHOCOLATE TOUR: DUURZAAM ÃN SMAAKVOL TOERISME

TUI Nederland ontwikkelt samen met Cordaid Fairtrade excursie.

Sinds half december biedt TUI Nederland, bekend van Holland International, Arke en KRAS, haar gasten een smaakvolle excursie aan: de Chocolate Tour. De excursie is ontwikkeld in samenwerking met de ontwikkelingsorganisatie Cordaid en consultancy bureau Contour Projects. Vakantiegangers op de Dominicaanse Republiek kunnen een dagexcursie boeken naar een Fairtrade cacaoplantage waar zij ontvangen worden door de cacaoboeren zelf die hen alles over cacao en chocolade vertellen. De inkomsten van de tour zijn een welkome bijdrage op het inkomen van de boeren. Deze excursie is een van de activiteiten die voortkomt uit het nieuwe duurzaam toerisme beleid van TUI Nederland dat vanaf 1 januari 2009 gepubliceerd wordt op
tui.nl/duurzaamtoerisme.

Chocolate Tour
De Chocolate Tour is opgezet met de lokale associatie voor cacaoboeren Conacado. Conacado is Fairtrade gecertificeerd, dit geeft de bezoekers de mogelijkheid om te zien hoe Fairtrade in de praktijk werkt. Maar het is voor toeristen vooral een kans om het echte lokale leven op de Dominicaanse Republiek te zien en te beleven. De Chocolate Tour is onderdeel van het programma PASEO, dat kleinschalige boeren helpt bij het ontwikkelen van duurzaam toerismeprojecten rondom Fairtrade producten. In totaal zijn tien boeren en meer dan dertig vrouwen getraind om toeristen op een professionele manier te kunnen rondleiden. Binnen Conacado is een speciale toerismeafdeling opgezet die de initiatieven in goede banen leidt.

Lancering nieuw beleid via website
Onder de noemer duurzaam toerisme worden er binnen en buiten TUI Nederland verschillende projecten opgezet die bijdragen aan vakanties met respect voor mens, dier en natuur. Vanaf 1 januari 2009 zijn het volledige beleid en de verschillende duurzame activiteiten terug te vinden op tui.nl/duurzaamtoerisme. Op deze manier wil de organisatie haar beleid voor iedereen openbaar maken, zodat duidelijk is waar TUI Nederland mee bezig is en naartoe wil.

Het aanbieden van duurzame vermaakmogelijkheden, waarvan de Chocolate Tour een voorbeeld is, vormt een belangrijk onderdeel van het nieuwe duurzaam toerisme beleid van TUI Nederland. Ook nieuw zijn het groene beleid Fly green voor de eigen airline ArkeFly en de onlangs gelanceerde groene richtlijnen voor de reisbureaus van Arke en Holland International Reisbureau. Belangrijke onderdelen van dit retailbeleid zijn trainingen van het personeel, het actief informeren van klanten over duurzame vakantiemogelijkheden, het overhandigen van diverse flyers en het geven van het goede voorbeeld door zelf milieuvriendelijk te werken.