Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Landbouw- en Visserijraad 18 en 19 december 2008

De laatste Landbouw- en Visserijraad van het jaar staat traditiegetrouw in het teken van de visserij. De ministers hebben onder meer - unaniem - afspraken gemaakt over de toegestane vangsthoeveelheden en voorwaarden voor de vangst.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is tevreden met de uitkomst. "Met het akkoord bereiken we een balans tussen biologie en economie. De besluiten houden rekening met de visbestanden en bieden tegelijkertijd perspectief voor de visserijsectoren. Dat leidt tot biologische en economische duurzaamheid."

Verruiming vangsten

Het meerjarig beheerplan voor schol en tong werpt zijn vruchten af, want het gaat beter met beide soorten. Europese vissers mogen dan ook meer tong (14.000 ton) opvissen, 9 procent meer dan in 2008. De totaal toegestane hoeveelheid voor schol gaat met 13 procent omhoog naar 55.500 ton. Tong en schol zijn voor de Nederlandse visserijsector de belangrijkste vissoort. 75 procent van de totaal toegestane vangsthoeveelheid van tong in de Europese Unie is in handen van de Nederlandse sector. Voor schol is dat 37 procent.

Andere platvissoorten

Voor andere platvissoorten in de Noordzee (de zogeheten geassocieerde soorten) zoals tarbot en griet, schar en bot, tongschar en witje stelde de Europese Commissie een verlaging van 10 procent voor. Geassocieerde soorten worden bijgevangen in de schol- en tongvisserij. Mede op verzoek van minister Verburg zijn de toegestane vangsthoeveelheden voor deze soorten echter gehandhaafd op het huidige niveau. Een wetenschappelijke onderbouwing van de voorgestelde verlaging ontbrak volgens Verburg en bovendien is de omvang van deze bestanden volgens de minister stabiel. Met een verlaging van de totaal toegestane vangsthoeveelheid zouden vissers deze geassocieerde soorten weer overboord moeten zetten (discards).

Teruggooien van vis

De visserijministers hebben afspraken met Noorwegen gemaakt over het beperken van het teruggooien van vis. Dat gebeurt met vis die ondermaats is, omdat een visser geen quotum voor de soort heeft of omdat de markt geen interesse in de vis heeft (discards). Vanaf 1 januari 2009 geldt een verbod op het overboord gooien van marktwaardige vis. Ook worden vanaf uiterlijk 1 september 2009 bepaalde gebieden waar veel jonge vis zit gesloten voor de visserij. In de kabeljauwvisserij worden maatregelen genomen voor een selectievere visserij. Dit kan bijvoorbeeld door aanpassingen aan de netten.

Groenboek Kwaliteit Landbouwproducten

De Landbouwministers hebben onder meer gesproken over het Groenboek over de kwaliteit van landbouwproducten. Minister Verburg ziet het Groenboek graag komen omdat zij voedselkwaliteit van groot belang vindt. "Voedselkwaliteit bestaat echter uit méér dan alleen het informeren van de consument. Duurzame productie, gezond voedsel en duurzame consumptie zijn ook belangrijk. Het bewaken van de kwaliteit van ons voedsel zie ik als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de consument, zonder dat dit gepaard gaat met substantiële extra kosten of lasten", aldus Verburg.

'Chloorkippen'

De Landbouwministers hebben unaniem het voorstel van de Europese Commissie verworpen om vier antimicrobiële stoffen toe te staan om pluimveekarkassen te ontsmetten. Minister Verburg is hier verheugd over. "Deze stoffen kunnen niet worden gebruikt zonder een zorgvuldige beoordeling omtrent de veiligheid voor mens, dier en milieu." Vissers aan boord van vissersschip