Artsen zonder Grenzen


Aanvallen Gazastrook: ziekenhuizen overstelpt met gewonden

29/12/2008 15:42 -- Teams van Artsen zonder Grenzen hebben de afgelopen week medicijnen en andere medische voorraden gedoneerd aan de 2 belangrijkste ziekenhuizen in de Gazastrook. Vandaag proberen onze teams mensen te bereiken die gewond zijn geraakt tijdens de gevechten in het gebied. De gewonden stromen binnen in de plaatselijke ziekenhuizen.

Sinds zaterdag 27 december hebben luchtaanvallen op de Gazastrook naar schatting 300 doden geëist en meer dan duizend mensen verwond, waaronder ook burgers. Zaterdag hebben onze teams de situatie en de noden in de belangrijkste medische voorzieningen in de Gazastrook verkend, met name in het Kemal Edwan ziekenhuis (in het noorden) en het Shifa ziekenhuis waar patiënten naar worden gebracht die geavanceerde medische zorg nodig hebben. Het Shifa ziekenhuis dreigde zonder medische voorraden te komen.

Artsen zonder Grenzen heeft het afgelopen weekend de 2 ziekenhuizen van medische voorraden voorzien zoals verband, desinfectiemiddelen en antibiotica voor de behandeling van (brand)wonden. Artsen zonder Grenzen houdt voor dit soort gevallen een medische noodvoorraad aan in de Gazastrook.

Zowel in het ziekenhuis van Kemal Edwan als dat van Shifa wordt het medische personeel overstelpt door de toestroom van gewonden, en is er te weinig ruimte om alle patiënten op te vangen. Gisteren (zondag 28 december) hadden de teams van Artsen zonder Grenzen geen bewegingsvrijheid in de Gazastrook, maar vandaag konden onze lokale medewerkers de kliniek van Artsen zonder Grenzen in Gaza-Stad bereiken. Ze proberen er gewonden te verzorgen, om zo het ziekenhuis te helpen met het grote aantal slachtoffers. De huidige bombardementen op het stadscentrum kunnen hen daarbij hinderen. Onze teams zijn er nog niet in geslaagd de Artsen zonder Grenzen kinderkliniek te bereiken die zich nabij het Kemal Edwan ziekenhuis bevindt.

Een team van 3 artsen en verpleegkundigen van Artsen zonder Grenzen werken in het Shifa ziekenhuis om de lokale medische staf ondersteuning te geven. Zij helpen met de triage (pre-selectie) van gewonden en brengen patiënten naar onze kliniek, afhankelijk van de veiligheidssituatie. De rest van het team blijft voortdurend de noden evalueren, en past haar activiteiten daaraan aan.

Artsen zonder Grenzen in de Gazastrook en Cis-Jordanië Sinds juli 2007 biedt Artsen zonder Grenzen post-operatieve zorg en fysiotherapie voor de honderden mensen die gewond raakten bij het geweld in de Gazastrook. In maart 2008 werd een kinderkliniek geopend, voor kinderen jonger dan 12. In Nablus, in de Palestijnse streek Cis-Jordanië, en ook in Gaza geeft Artsen zonder Grenzen psychologische, medische en maatschappelijke steun aan families die door het geweld getroffen zijn. Het team bestaat uit 11 internationale vrijwilligers en 108 lokale personeelsleden. In Hebron voeren wij daarnaast een psychologisch hulpprogramma. Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1989 in Gaza en Cis-Jordanië.